Martina Hegestig. Bild: Andreas Åsenheim.

Röda stan överlevde alla rivningar – Nu firar den 100 år

Det är stadsdelen som skapades ur en bostadskris och som höll på att gå förlorad i en annan. Men Röda stan i Norrköping finns kvar. Nu firar stadsdelen 100 år.

– Det är lite som att bo i Bullerbyn, fast i stan, säger Martina Hagestig, som är med i gruppen som ordnar med 100-årsjubileumet och som bott i Röda stan i runt ett år.

Röda stan uppfördes 1918. Europa var hårt prövat efter första världskriget och i Sverige rådde också svåra tider med ransonering och bostadsbrist.

Området består av ett 30-tal hus  som från början innehöll drygt 50 bostäder.

50 år efter områdets uppförande var det återigen stor bostadsbrist och miljonprogrammet genomfördes. Området var hotat men räddades.

Idag är det ett blomstrande kvarter där husen är friköpta. Men för den som är en anhängare av till exempel ett stort trädäck på tomten så är det fel kvarter att bo i.

– De finns regler om vad man får göra. Till exempel får man inte bygga trädäck och fönstren på husen måste vara spröjsade, berätta Martina Hagestig och fortsätter:

– Man kan tycka vad man vill om regler men utan dem så hade nog inte det unika i området bevarats.

Men bevarats har det alltså gjorts och de 100-åren firas på porsgärdet i Röda stan 16 juni. Då blir det bland annat ett scenprogram där folk som bott i området kommer att berätta om sina minnen. En av dem som kommer att göra det är regissören och skådespelaren Magnus ”Mankan” Nilsson. 

Under dagen kan man också åka häst och vagn runt området och trädgårdar kommer att stå öppna för besökare. Falu rödfärg kommer att kokas och det blir fika och lekar för barn.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load