På stadsarkivet finns det möjlighet att lära sig mer om flydda tider. Bild: Niklas Luks

Se bilderna från försvunna Norrköping

Stadsarkivet firar denna vecka att det är 50 år sedan man flyttade in i Rådhuset. För att uppmärksamma detta blir det öppet hus, seminarium och en premiär för en bilddatabas.

– Vi hoppas att så många Norrköpingsbor som möjligt vill passa på att fira med oss, säger Pernilla Matsson, stadsarkivarie och chef för stadsarkivet, i ett pressmeddelande och fortsätter:

–  Här på stadsarkivet förvaltar vi en historisk skatt som vi arbetar för att allt fler ska vilja upptäcka och ta del av.

Började i oktober 68

Inflyttningen i arkivlokalerna påbörjades den 14 oktober 1968. Innan dess fanns det inga gemensamma arkivlokaler för förvaring av kommunala arkiv i Norrköping. Det tog tre veckor att flytta in 1000 hyllmeter. I arkivlokalerna fanns då plats för 3500 hyllmeter, med utbyggnadsmöjligheter för ytterligare 3000 hyllmeter, vilket beräknades räcka till sekelskiftet.

– Vi är kvar i samma arkivlokaler, men har för ett bra tag sedan växt ur rådhuset och använder även två depåer på stan. Sammanlagt finns nu 9000 hyllmeter Norrköpingshistoria samlat i våra lokaler, säger Pernilla Matsson.

Stadsarkivet har öppet alla vardagar för den som själv vill forska. Nu öppnar man även upp sin bilddatabas.

– Det känns väldigt roligt att vi kommit så långt att vi kan börja göra våra bilder tillgängliga via hemsidan, säger Pernilla Matsson.

364 bilder

– Att allmänheten har rätt till insyn och fri tillgång till offentliga handlingar är en förutsättning för demokratin. Därför vill vi på olika sätt göra det enklare att få tillgång till informationen som finns hos oss.
Inledningsvis publiceras 364 bilder från framför allt 20-talet, tagna av fotografen Gustav Lidberg, via stadsarkivets hemsida.

Därefter kommer man att lägga upp än fler. Under jubileumsveckan hålls även ett kvällsseminarium på stadsbiblioteket som är öppet för alla. Under veckan visas även två utställningar. Den ena relaterar till 50-årsjubileet och den andra till Arkivens dag, som i år passande nog har temat ”Fest och glädje”.