Per Hedman, Anna Lander och Ulf Eriksson, samtliga vid Ekobrottsmyndigheten. Foto: Jerry Prütz

Högskolefusket: Liga omsatte över tio miljoner

Under tisdagens presskonferens berättade förundersökningsledaren Per Hedman om hur tillslaget mot den liga som har organiserat fusk med högskoleprovet, en verksamhet som pågått i närmare fem år, gått till. Just nu sitter tre personer häktade men det kan komma att bli flera, berättade Anna Lander, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Just nu sitter tre män, 23, 25 och 55 år gamla, häktade för både skattebrott och bokföringsbrott men även för att hjälpt personer att fuska på Högskoleprovet.

– Det här är mycket allvarligt och inte bara för att de begått grova ekonomiska brott utan även att de gjort det möjligt att fuska på Högskoleprovet. Vi tror att det här är något som pågått i närmare fem år och omsatt över tio miljoner kronor, säger Per Hedman och fortsätter att berätta mer om lördagens tillslag.

– Att få alla rätt på provet har kostat 170 000 kronor och sedan har man haft en fallande taxa. Man har även tillhandahållit avancerad teknisk utrustning som gjort det möjligt att få svaren på frågorna via en hörsnäcka. Hur utrustningen fungerat kan jag inte gå in på just nu. Man har annonserat sin verksamhet helt öppet och funnits på sociala medier men man har inte betalat skatt eller haft någon form av bokföring, fortsätter Per Hedman.

– Det är alltså tre män från Norrköping som i nuläget sitter häktade för grova skatte och bokföringsbrott men även för osann försäkran då man skriver under högskoleprovet med en försäkran om att man inte fuskat på något sätt, säger Anna Lander, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten och lägger till att man har hämtat in ytterligare personer för förhör och hon kan inte utesluta ytterligare häktningar.

– Samtliga nekar till brott även om de medger vissa omständigheter. De är inte kända av polisen sedan tidigare, säger Anna Lander och tillägger att man lagt kvarstad på över sju miljoner kronor som man funnit på olika konton och kontanter kopplade till de här personerna.

När polisen slog till under lördagen så satt ett 70-tal fuskare uppkopplade mot den lägenhet, eller högkvarter som Ulf Eriksson, kommissarie vid Ekobrottsmyndigheten, kallar den central belägna adressen. Han berättar att det var ett stort antal poliser inblandade men även en sedelhund som verkligen gjorde skäl för namnet då den sniffade upp över två miljoner i kontanter i samband med tillslaget. En provledare togs in till förhör samt ett flertal fuskare från norr till söder.

– Vi kom den här verksamheten på spåren genom tips och sedan gediget utredningsarbete, avslutar Per Hedman som på det flesta andra frågor som ställdes inte ville svara på grund av utredningstekniska orsaker.

Polis slog till mot fuskliga under högskoleprovet