Foto: Pixabay och Monica Bergström

Minska klyftorna och öka friheten

Att minska klyftorna i samhället och öka människors frihet är en utmaning men viktigt för den enskilda människan och för samhället i stort. Det skriver Liberalernas Jan Björklund och Alex Nejdemo i sin debattartikel.

Att minska klyftorna i samhället och se till att människor får mer frihet är en av Sveriges största utmaningar. Det är viktigt för den enskilda människan, men också för att samhället i stort inte ska slitas isär.

Klyftorna växer i Sverige idag. Den största klyftan går mellan de som har ett jobb och de som saknar ett. De höga trösklarna in på arbetsmarknaden slår hårdast mot nyanlända med låg utbildning. Allt för många barn och unga har svårt att klara av skolan. En ny underklass växer fram.

Nu ökar antalet särskilt utsatta områden i Sverige. Polisens underrättelseavdelning (NOA) klassar 23 områden, mot 15 för knappt två år sedan, som särskilt utsatta i Sverige. Det är områden med grov brottslighet och parallella samhällsstrukturer där polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag. Det handlar om narkotikahandel, gängkriminalitet, otrygghet, social oro, religiös extremism och parallellsamhällen.

Som liberaler drivs vi av att försvara människors frihet. Samhället får inte svika utan måste ställa upp för de människor som behöver samhället allra mest. Samhället måste agera när de boendes frihet begränsas av kriminella gäng och moralväktare. Arbetsmarknaden ska öppnas för fler. Skolan ska ge varje barn möjligheterna att nå sina mål. Sverige ska hålla samman och då behöver vi stärka individer och motverka parallellsamhällen och på det sättet minska klyftorna och bidra till mer framtidshopp för alla i Sverige.

Bättre skolor i utsatta områden – stoppa nya religiösa friskolor.
Alla barn ska ske ges möjlighet att nå sina drömmar. De elever som har sämst förutsättningar ska möta de bästa lärarna. Klassresan börjar i klassrummet. Vi satsar på högre lärarlöner och lokala superteam i utsatta områden. Liberalerna vill se förlängd skolplikt för nyanlända och mer studiero i skolan. Skolan ska vara fri från religiös och ideologisk påverkan. Religiösa friskolor riskerar att öka segregationen, och därför ska nya religiösa friskolor stoppas.

Jobb och egen lön ger frihet – inför startjobb.
Fler människor måste få känna friheten av att lämna bidragsberoende bakom sig och få en egen lön att leva på. Vi vill införa startjobb som gör det billigare och lättare att anställa unga och nyanlända. Startjobben är en dörr in på arbetsmarknaden.

Stötta förortens feminister och bekämpa hedersvåld.
Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck måste öka och straffen skärpas. Ingen flicka ska giftas bort eller könsstympas. Den feministrörelse som finns i utsatta områden ska ges stöd. Inga offentliga medel ska gå till organisationer som motarbetar demokrati och jämställdhet.

Fler poliser för ökad trygghet och frihet.
Liberalerna vill kraftigt öka antalet poliser i hela Sverige. Fler måste stanna kvar i polisyrket och fler ska vilja bli poliser. Då behövs högre löner med 4000 kronor mer i månaden. Som en kortsiktig lösning vill vi se lokala trygghetsvakter.

Utmaningarna är gigantiska och regeringen står utan svar. Regeringen måste kasta sina ideologiska skygglappar i papperskorgen och inse att en ny underklass växer fram. Priset är högt om man inte sänker trösklarna in till arbetsmarknaden, förlänger skolplikten för nyanlända, stoppar nyetableringen av religiösa friskolor, förstår och utrotar hedersförtrycket samt ökar antalet poliser. Liberalerna vill ha ett Sverige som inte slits isär. Frihet måste försvaras.

 

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna och Alex Nejdemo, kommunfullmäktigeledamot för Liberalerna i Norrköping

Gör som Liberalernas Jan Björklund och Alex Nejdemo, tyck till om detta ämne eller något helt annat och mejla din debattartikel till oss på: press@norrkopingnews.se

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load