Anarkistiska punkare och giriga proggare

Jerry Prütz ser på SVT:s utmärkta dokumentär om punken och tänker till om anarki, engagemang, punken i Östergötland och giriga proggare…

Just nu rullar serien “Eran” på SVT och på SVT Play har man kunnat se hela serien i ett svep vilket jag gjorde under julhelgen. Det är en utmärkt serie som beskriver en tid som än idag har stor betydelse i mångas liv. Vi får möta dem som var med då och en annars så medieskygg och tystlåten person som Joakim Thåström (Ebba Grön, Imperiet, Peace, Love, Pitbulls och numera soloartist) öppnar upp och är rent personlig. Andra medverkande är de numera avlidna Freddie Wadling och Peter Puders (TT-Reuter, Commando M Pigg, Thåström, med flera) gamla Ebba Grön-trummisen Gurra Ljungstedt, Stefan Sundström, journalisten Jan Gradvall, Nike Markelius och många, många fler. Särskilt i sista delen blir det lite sorgligt och smått nostalgiskt men det är så livet har artat sig för många med djupa dalar, kraschade förhållanden och missbruk.

I sociala forum har det framförts kritik mot att mindre städers punkband knappt nämns utan serien tar endast upp Stockholms, Göteborgs och i viss mån även Malmö/Lunds punkscen. I den kritiken stämmer jag in. Var är Linköpingsband som IQ 55, legendariska Spy, Kakelhundarna, Kizza Ping, Kurt i kuvös och Nasty Boys – de sista visserligen från Mjölby och Skänninge men i alla fall. Samma sak med Norrköping och band som Peking SS, Fucking Garlics och Aggressiva Kostymer –  band som var tidiga med punk i sina respektive städer.

Kritik har även riktas mot att punken inte var tillräckligt politisk och man undrar också hur det står till med dem som var unga och arga då. Det hela är ganska enkelt att förklara – folk blir äldre, i vissa fall klokare, engagemanget avtar och ilskan mattas. För mig handlade det även om att allt var möjligt, alla som ville fick vara med och gick det inte så gjorde man det i alla fall. Detta lever i högsta grad kvar i många av oss var med där och då.

Går man tillbaka till, den så kallade, progressiva musikrörselen eller “proggen” som den även kallades, så dog mycket av den ut för att man blev girig och ville själv ha en större del av den ekonomiska kakan. Jag ska inte nämna namn men det har jag flera egna erfarenheter, vittnesmål och upplevelser om. Det är på samma vis med den 90-talets Straight Edge-rörelse som bestod av väldigt driftiga personer som numera startat egna företag, gjort sig en slant och slutat släppa ut minkar.

Till avslutning vill jag bara citera en gammal samlingsplatta från Lundabolaget Heartwork – “Punk är trevligt – jazz är farligt.”

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load