Bild: Anders Sundqvist

Andersson är tillbaka – ensam och stark

Hon är en av våra mest älskade sångerskor. Inte minst för den öppenhet hon visat, i medgång som motgång. I fjol tog hon en paus från estraden. För att få tid att reflektera men även utmana sig själv. Nu är Jessica Andersson tillbaka – med en egenproducerad show som berör.

Det har gått två decennier sedan hon första gången ställde sig på scen. För den breda publiken blev Jessica Andersson känd redan 2002, då hon deltog i Bert Karlssons musik-dokusåpa Fame Factory. Året därpå slog hon igenom på allvar, som en av de tävlande i Melodifestivalen.

Sedan dess har mycket hänt. Från att ha varvat framträdanden i duon Fame, som hon bildade tillsammans med Linköpingssonen Magnus Bäcklund, med jobb som undersköterska i äldrevården, har hon artistiskt gått från klarhet till klarhet.

Prisad artist och tävlingsvinnare

Först som en av våra mest folkkära sångerskor som genom att vara öppen med sin uppväxt i ett hem med missbruk, berört sin publik med betydligt mer än sin röst. Till vinnare av Let’s Dance, Guldmaskprisad musikalartist och älskad programledare i dejtingrealityn Ensam mamma söker.

Stolt över att vara undersköterska

– Jag har alltid varit medveten om att livet kan ta vändningar. Därför ville jag redan från början skaffa mig en ordentlig utbildning. Idag är jag väldigt stolt över min undersköterskeutbildning och att jag jobbat mycket i äldrevården. Att det är ett arbete som är verkligt betydelsefullt fick jag inte minst se bevis för när min egen mamma drabbades av en svår sjukdom, säger Jessica Andersson.

– Men det jag brinner mest för är musiken. De senaste åren har jag även känt ett starkt driv att utveckla och utmana mig själv. Så var det nog inte riktigt förr. Då gled jag bara med, liksom. Men de senaste tio åren har jag blivit modigare. Det är bakgrunden till att jag var med i Let’s Dance och i musikalen Little shop of horrors, fastän jag aldrig gjort något liknande förut, fortsätter hon.

Göra TV var ett naturligt steg

Att ta steget till att bli programledare beskriver hon som ganska naturligt.

– Jag har ju själv separerat och levt ensam med min son Liam i sex år. Så jag kan verkligen relatera till mammorna som är med i Ensam mamma söker. Att man vågade tro på mig fastän jag aldrig gjort något liknande förut är jag väldigt glad för, säger Jessica.

Den som följt henne genom sångkarriären har vid det här laget vant sig vid att kunna se henne på hemmaplan när Diggiloo-gänget ger sig ut på årlig sommarturné. Därför kände sig nog en del lite överraskade när Jessica i fjol plötsligt meddelade att hon tänkt ta en paus från estraden.

Tillbaka med ny egen show

Efter en tids reflektion och utforskande av nya vägar är hon nu tillbaka. Med showen På dejt med Jessica Andersson planerar hon att underhålla och roa. Men även beröra och väcka tankar.

– Jag vill bjuda in till något personligt och intimt. Med mycket musik och glädje. Men också med en del allvar. Jag vill visa min sårbarhet och min skirhet. Att livet inte bara är ”glass och ballonger” när man är en offentlig person. 2009 gav jag ut en bok om min uppväxt med föräldrar som missbrukar. Och för mig som inte haft en närvarande mamma och pappa har det alltid varit jätteviktigt att min son Liam ska känna att jag alltid finns där för honom. Att han alltid har mig ”i ryggen”. Livet pågår ju hela tiden och det har känts viktigt att få med så mycket som möjligt av det som hänt de här 20 åren, förklarar Jessica Andersson.

Fastän hon underhållit oss med sin skönsång så länge, har Jessica Andersson egentligen aldrig mött sin publik ensam. Mest har hon  synts tillsammans med andra. Just nu säger hon sig vara på “en väldigt bra plats i livet”. Kanske är det därför hon plötsligt vågar säga:

– Det känns lite pirrigt. Men nu kommer jag. Ensam – och stark!

Mer om Jessica Andersson

Ålder: 45

Bor: lantligt i Onsala utanför Göteborg

Familj: sambon Johan och sonen Liam

Fritidsintressen: cykla (mountainbike), bowling och middagsbjudningar på hemmaplan med släkt och nära vänner

Äter helst: pasta och annan italiensk mat. Sambon Johan som är kock har på senare tid även introducerat fisk och skaldjur på favoritmenyn

Dricker helst: bordsvatten till vardags och vin till fest. Utom under julen och påsken, då det är must som gäller

Läser helst: gärna självbiografiska böcker. Lyssnar även mycket på poddar och ljudböcker

Tittar helst på: serier och favoritfilmen Eat, pray, love med Julia Roberts. ”En film som berör mig lika mycket varje gång jag ser den”.

Lyssnar helst på: melankolisk musik med bra texter som väcker känslor. Peter Le Marc, Lars Winnerbäck och Daniel Norgren är favoriter

Motto: ”Fötterna på marken och blicken i skyn”

Dold talang: tycker om att måla tavlor och är även ganska proffsig på bowling – ett intresse som delas med sambon

Aktuell: med showen På date med Jessica Andersson som kommer till Norrköping och Flygeln med den 3 februari och till Motala Folkets hus med den 5 april