Benjamin Ingrosso.
Pressbild: Live Nation

Benjamin Ingrosso: Jag har alltid känt att jag måste bevisa något

I Mellon och Eurovision tog publiken honom till sitt hjärta. Helt oreserverat. Nu öser även de allra strängaste musikkritikerna lovord över honom. För debutplattan Identification vars spår går glödheta på Spotify. Imorgon, lördag 6 oktober, inleder Benjamin Ingrosso sin Sverigeturné i Norrköping.

Många av oss som har några år på nacken, känner Benjamin Ingrosso som artisterna Pernilla Wahlgrens och Emilio Ingrossos son. Ett ”kändisbarn” som synts i svenska medier sedan han var en liten bebis.

På senare tid har han bjudit in oss till sitt hem, tillsammans med mamma Pernilla och syrran Bianca i reality-serien Wahlgrens värld.

Vad inte riktigt lika många kanske känner till, är att Benjamin Ingrosso parallellt med kändisskapet, i många år jobbat både hårt och målmedvetet för att göra musikerkarriär.

Tidigare i år fick vi i och för sig en försmak av vad som komma skulle. Då tog Benjamin först hela Sverige med storm när han deltog i Melodifestivalen med sin låt Dance you off. Sedan skrällde han med besked ute i Europa genom att knipa sjundeplatsen i Eurovision song contest.

Vem som helst kunde nog förstå att den nya fanbase Ingrosso fick med Eurovision bådade gott inför framtiden. Men att hans debutplatta Identification skulle göra sådan succé att den till och med fick de allra strängaste musikkritikerna att helt gå i spinn, var nog ändå inte helt väntat.

Så blev det i alla fall. Redan kort efter skivsläppet formligen haglade kritikerrosorna över Benjamin Ingrosso. Och hans Identification blev lika snabbt en av musiktjänsten Spotifys 100 mest spelade plattor. Nu hoppas Benjamin få lika mycket beröm för turnén han imorgon kväll inleder på Louis de Geer i Norrköping tillsammans med bästa kompisen och artistkollegan Felix Sandman.

Tillsammans har de gjort låten Tror du att han bryr sig till en sommarplåga, som de hoppas ska falla publiken i smaken även nu i höst.

– Men turnén är en co-headline-tour. Så mest kommer vi att köra var och en för sig. Jag gör min grej och Felix gör sin, säger Benjamin Ingrosso när News når honom över telefon lite drygt ett dygn innan den stora premiären i Norrköping.

– Mycket av min del av showen kommer naturligtvis att bestå av material från nya plattan. Men mina fans som hängt med ett tag kommer förhoppningsvis inte heller att bli besvikna. Jag kommer att köra en del andra hits också, som jag framför i lite ny tappning, fortsätter han.

Att kritikerna öser beröm över nya plattan är lätt att förstå. Även den med relativt otränat öra hör snabbt att det finns en både skärpt och begåvad musikmakare bakom de proffsiga arrangemangen.

– Jag har tagit mig tid och lagt ner hela mitt hjärta i plattan på vilken jag verkligen hoppas att det ska finnas en låt för alla. Skivan har tagit två och ett halvt år att färdigställa och jag är otroligt tacksam och glad över recensionerna den nu får. Men ska jag vara ärlig känns det som om den egentligen är min fjärde platta. Jag har skrivit massor av låtar varje år, som jag sedan bara slängt, säger Benjamin Ingrosso.

Du är ganska ung för att jobba i det tempo som krävs av den som vill göra karriär i musikbranschen. Vad är din hemlighet för att klara pressen?

– Jag har aldrig känt att jag är för ung för det här. Det här är ju mitt liv och för mig finns inget annat. Jag är nog ganska hård mot mig själv. Jag är en person som alltid vill prestera mitt bästa. Min självdisciplin har jag nog fått från pappa, tror jag. Han har alltid uppmuntrat oss att jobba hårt för det vi vill uppnå. Och att samtidigt verkligen våga lita på vår magkänsla.

En del tänker nog att du, som är ”kändisbarn”, haft lättare än andra att nå ut musikaliskt, på grund av dina föräldrars och morföräldrars kändisskap och de branschkontakter det ger. Vad säger du själv om det? Är det enbart en fördel att vara medlem i en ”kändisfamilj”?

– Det har så klart varit underbart att få växa upp bakom scenen och få träffa så otroligt många intressanta människor och knyta ovärderliga kontakter. Men samtidigt blir det lätt att de man vill nå ut till ser en som något annat, än den musiker och låtskrivare man faktiskt är. De vet inte riktigt vad man egentligen gör. Därför har jag alltid känt att jag måste bevisa mer än vad jag kanske behöver. För att många har förutfattade meningar. Att min platta nu tas emot så bra får mig att känna att de kanske ändå börjat se mig för den jag egentligen är.

Ödmjukt framhåller Benjamin Ingrosso också gärna den stora betydelse hans co-writers och proffsiga co-producers haft för framgångarna. Även om han själv står för stommen i sitt artisteri, är skivsläppet och turnén definitivt ett grupparbete, i vilket alla som deltar har en viktig roll.

– Det är oftast jag som börjar med idén till låtarna. Men jag är lyckligt lottad. Jag har väldigt bra co-writers och co-producers i både Sverige och USA, där en del av plattan spelats in. Mitt skivbolag TEN är också fantastiskt. Skivbolagsdirektören Ola Håkansson har en enorm betydelse för mig. Det är genom honom jag kunnat knyta alla de fina kontakter jag nu har musikaliskt. Sådana kontakter skulle jag aldrig kunnat få genom mina föräldrar, säger Ingrosso.

Det låter nästan som om du aldrig ens funderat på att göra något annat än att stå på scen. Vad tror du att du skulle göra om du inte valt att följa familjetraditionen och blivit artist?

– Jag inspireras hela tiden av olika människor jag har omkring mig. Mina föräldrar och min familj har ju alltid hållit på med kulturella saker, så det är klart att jag även har inspirerats av dem. Men jag har också haft en dröm om att öppna egen restaurang – som min pappa har gjort.

Turnén Benjamin Ingrosso och Felix Sandman imorgon kväll inleder på Louis de Geer ska pågå hela hösten. Först i mitten av december avslutas den, på Cirkus i Stockholm. Innan dess gör Ingrosso och Sandman ytterligare ett turnéstopp i Östergötland, på sin 20 spelningar långa Sverigeresa. Den 28 oktober framträder de på Konsert & Kongress i Linköping.

Vad händer sedan?

– Det vet jag inte exakt ännu. Jag tar ett steg i taget. Nästa steg är att komma ut i Europa. Och att turnera i hela världen är något jag verkligen drömmer om!

Men nu är det turnépremiär i Norrköping som gäller?

– Ja, nu är det premiären i Norrköping som gäller. Det ska bli sjukt kul att uppträda där och jag hoppas vi får möta en underbar publik!

MER OM BENJAMIN INGROSSO

Ålder: 21

Bor: på Lidingö

Familj: mamma, pappa och syskonen Oliver, Bianca och Theodor

Fritidsintressen: laga mat

Äter helst: pasta

Dricker helst: vatten

Läser: tidningar

Kollar: superhjältefilmer

Lyssnar: på sin egen musik och på 70- och 80-talsmusik

Motto: ”om du ser till att ha kul på jobbet, kommer du aldrig att behöva arbeta”

Hissar: sommaren

Dissar: vintern

Dold talang: är rätt bra på att laga mat – och på att teckna