Foto: Fanny Miles

Does humor belong in music?

1986 gav saligen avsomnade Frank Zappa ut albumet “Does humor belong in Music?” och det var då, precis som nu, en helt relevant fråga att ställa sig. Jerry Prütz minns i dag Frank Zappa, mästerlig musiker, kompositör och sanningssägare.

Helt nyligen sändes det en dokumentär om Frank Zappa vilket är mycket glädjande. Den fanns även att ta del av på SVT Play vilket var mycket lovvärt. Men varför visa en film om en gammal hippie som dog redan 1993 endast 52 år gammal kanske vän av ordning frågar sig?

Svaret är mycket enkelt – det har aldrig funnits någon som Frank Zappa och jag är starkt frågande till om det heller kommer att göra det. Han var helt unik i sitt skapande och korsade den klassiska musikens strama och hårt arrangerade kompositioner med friformjazz och rock ‘n’ roll. Ibland lät det som rena rama kakafonin medan det i andra stunder var aningen stillsammare men alltid lekfullt och med humorn i högsätet. Extra stor humor är det att hans enda hit i Sverige är “Bobby Brown” från 1979 med en text som fortfarande kan få mig att både gapskratta och rodna på samma gång när den beskriver olika sexuella böjelser rätt ingående om man bara kan kodorden.

 

Frank Zappa kallade sig själv praktisk konservativ och var en stark förespråkare för yttrandefrihet och att man skulle avskaffa all censur. Han var även rådgivare åt Polens president Lech Walesa. Man kan ju undra vad Frank Zappa skulle tyckt om Trumps USA?

Under hela sin karriär var han oberoende av de stora kommersiella allfartsvägarna. Än idag så har familjen Zappa kontroll över Franks enorma låtskatt. Under sin karriär spelade han in runt 60 olika album.

Det som gör Zappa så unik är hans totala musikaliska och textmässiga frihet. Även om han höll en sträng regim och inte tolererade slarv eller felspel så andas musiken både fritänkande och lekfullhet.

Nu, i nådens är 2017 hade vi behövt någon som höll upp sin narrspegel mot oss. Någon som häcklade makten och de som svassar runt den. Men istället får vi allt mer urvattnade artister och musiker. Jag tror det är ett dåligt tecken inför den framtid som redan är här.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load