Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks

Ett nytt århundrade skildras i Norrköping

På nyårsafton spelade Maj Wechselmann in scener med skarpa kontraster för filmen om Moa Martinsson. Och många Norrköpingsbor deltog som statister.

Det var i oktober tidigare i år som många kvinnor och barn i Norrköping fick klä sig i tidstypiska kläder för slutet av 1800-talet och de textilarbeterskor som i en masscen skulle marschera mot sina arbeten i Industrilandskapet.

Den gången fylldes det på med ett hundratal statister och nu till nyårsafton hade man efterfrågat hela tusen stycken. Nu gick det dock bra med både kvinnor och män.

Agneta Skarp som fungerar som kostymör till filmen och också arbetar som detsamma på Östgötateatern kompletterade deltagarnas kläder med tidstypiska hattar och accessoarer.

I övrigt hade statisterna blivit meddelade via sociala medier och andra utskick att det gick bra med vanliga mörka kläder som grund. Lång kappor, rock eller cape.

Att också klä sig i bra skor och varmt under var något som rekommenderades.

Tanken är att spela in scener som visar på stora kontraster och att de närvarande statisterna ska föreställa så pass rika människor att de åtminstone hade skor att ha på fötterna.

Moa Martinsson själv var nämligen ett av många barn som fick sitta hemma i brist på både skor och kappa att ta på sig för att fira in det nya århundradet.

– Alltså fest, ljus och glädje och hurrarop mot tystnaden hos de övergivna barnen, skriver Carina Perenkranz på Facebook.

På plats är den prisbelönte läraren och filmaren Carl Biörsmark med medhjälpare som ska filma från marken och från luften med drönare på ett par platser i Industrilandskapet.

Den första samlingen skedde klockan tolv nere vid Värmekyrkan och Turistcenter och sista tagningen kommer att filmas strax i anknytning till att den årliga nyårspromenaden tar sin början vid statyn över Moa Martinsson på Grytstorget vid Strömmen.

Efter inspelningen och under nyårspromenaden bjuds så på glögg och värme inne på Arbetets Museum.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load