Pressbild: Killarna i Crazy pictures under premiären på "Den blomstertid nu kommer".

Så firar filmfestivalen 20 år

Mellan den 22 och 25 november äger Norrköpings filmfestival rum. I år lite festligare då man även passar på att fylla 20 år.

Norrköpings filmfestival går av stapeln nästan direkt efter den betydligt större filmfestivalen i Stockholm. I Norrköping jobbar man mycket med att stötta den östgötska filmen, berättar idag SVT Öst om. Man använder även film för att ta hand om dem som nyss kommit till Sverige i ett integrationsprojekt där nyanlända som vill in i filmbranschen får tillgång till arrangörernas nätverk, och får vara med och påverka festivalprogrammet.

Udda och unik

– En av deltagarna är från Västsahara och i år har vi en film därifrån. På så vis kan vi hitta det lite udda och unika, som inte finns på Netflix eller Viaplay, berättar festivalchefen Richard Follstedt, till SVT Öst.

Under årets festival har man valt att fokusera ännu mer på det lokala filmlivet i länet. Däribland filmkollektivt Crazy Pictures som i och med sin långfilmsdebut ”Den blomstertid nu kommer” verkligen satt Norrköping på filmkartan. Till dags dato har över 100 000 biobesökare sett filmen och den är dessutom såld till 70 länder.

Norrköpings Filmfestival  arrangeras av filmföreningen Flimmer.