Norrköpingssångerskan Sofi Ek släpper sin första singel. Foto: Sofie Berlin

Katastrofåren blev skillnaden för Sofi i Norrköping

Nu släpper Norrköpingssångerskan Sofi Ek sin första låt ”Rum för själen”. Låtskrivandet och musiken blev hennes räddning under en svår tid i livet. Till musiken hämtar hon inspiration från både jazz, RnB, och pop. Och det finns ett starkt budskap i musiken.

– Jag vill att det ska finnas ett hopp i musiken. Hopp om att det finns en väg ut eller vidare. Även om det är tungt i livet så kan det bli bättre. Kanske lite svar på frågan “Hur gör man när livet är så himla jobbigt?” säger hon.

Sofi Ek är uppvuxen i Stockholm och Nyköping och flyttade hemifrån redan som 15-åring för att gå dansgymnasiet i Västerås. Efter fyra år och en musikalutbildning i Göteborg bar det av till Köpenhamn. Där träffade hon sin man, fick barn och frilansade som sångerska.

– Motivationen att hålla på med sång och dans har hela tiden fört mig vidare till nya platser, säger hon.

Vid ett besök i Sverige fick hon av en händelse syn på en reklamskylt längst en väg någonstans i djupaste Småland. Det stod “Hitta rum för själen!” Orden slog ner i henne med kraft och hon kände omedelbart att det var exakt vad hon behövde göra. Hon och familjen packade därför väskorna och begav sig till Grönland.

– Jag längtade ut till den storslagna naturen och vildmarken, säger hon.

På Grönland arbetade hon bland annat med en flickkör som knappt visste vad klassisk musik var innan hon kom dit. Det blev snabbt ändring på det.

– Jag och kören fick uppleva många spännande musikaliska samarbeten. Till exempel kom den världskände jazzbasisten Chris Minh Doky dit på besök. Det gjorde även tre tenorer från Köpenhamnsoperan.

– Då fick jag lära flickorna att sjunga på italienska, säger Sofi Ek och skrattar.

Men tiden på Grönland blev också en väldigt svår tid för henne. Förhållandet med maken blev allt mer destruktivt.

– Jag började fundera på frågor som “Vad håller jag på med?” “Är det här vad jag vill?” Jag mötte mig själv och kom till väldigt djupa insikter. Resan blev ett uppvaknande för mig, säger hon.

Förhållandet slutade i skilsmässa och år av sorger följde. Men mitt i sorgen började musiken ta form.

– Jag började skriva det jag själv behövde höra. Jag saknade den sortens musik när jag mådde dåligt, jag letade men hittade inte riktigt det jag sökte. Jag vill att min musik ska vara låtar som man kan hämta kraft från, säger hon.

Till det här materialet har Sofi Ek valt ut åtta låtar som hänger ihop i ett samlat tema. De är nästan färdigproducerade och kommer släppas utspritt under 2018.

De närmsta veckorna kommer hon gå in i studion och spela in nästa låt.

– Det är en riktig kraftlåt som heter “Fyller mig med kraft”. Jag vill inspirera alla att våga följa sin dröm. Det är inte för sent! Om man vågar kan det öppna dörrar man inte hade anat, säger hon.

I bandet som spelar med Sofi Ek finns två musiker från Stockholm. Fredo Österlund spelar trummor och Anders Johansson spelar bas. Marcus Österlund, som är pianist, kommer från Norrköping.

– Det är han och jag som har börjat jobba med det här materialet från början. Det är en sådan gåva när man märker att man klickar som musiker, avslutar hon.

Låten “Rum för själen” finns att höra på bland annat Spotify och iTunes.