Exodus. Pressbild

Metallsvenskan släpper de fyra första banden

Häromdagen avslöjades det att fotbolls- och hårdrocksfestivalen Metallsvenskan återuppstår i Norrköping efter att ha legat i träda under ett år. Nu släpper man de fyra första banden.

Det var en lycklig Olof Wikström, en av männen bakom den återuppståndna fotbolls- och hårdrockfestivalen, som offentliggjorde att man nu tar över hörnflaggan från Örebro där festivalen gick mellan åren 2009 och 2016. Den 15 – 16 juni blir det rock n´boll i centrala Norrköping. Under torsdagen presenterades de fyra första banden som är:

Finska Sonata Arctica som gjort sig kända för sina mastiga tonmattor toppat med en dramatisk inramning. De bildades redan 1996 under ett annat namn, men sedan 1999 heter alltså Sonatica Arctica. De har till dags dato gjort hela nio album.

Exodus från San Fransiscos Bay Area bildades redan 1979 och är väl något av urtypen för ett stenhårt thrashmetalband. Bandets mest kände medlem måste väl ändå vara Kirk Hammett som startade sin karriär i Exodus innan han började erövra världen i Metallica. Gitarristen Gary Holt spelar även med betydligt mer namnkunniga Slayer. Senaste plattan “Blood in, Blood out” kom 2014.

Växjöbaserade Bullet levererar hård rock som en fet ångvält, hög på adrenalin. Det är rock, det är dist, det är svett och ett djävelusiskt drag när denna kvintett intar scenen. Det har varit lite tyst kring bandet en tid men nu är de tillbaka i fin form. De har även blivit publikens speciella favoriter då de spelat fotboll i jeans, skinnpaj och cowboyboots.

The Kristet Utseende är något av Metallsvenskans husband och med låtar som ”Pang på pungen i Portugal”, ”Under kemiska änglars vingar” och ”Sieg hallelujah”, är de självklara festivalfavoriter.

– Jag sitter och kollar lite på olika kommentarer kring det första bandsläppet och det är väldigt bra respons så här långt, säger Olof Wikström som berättar att totalt blir det 18 band på 2018 års Metallsvenska.