Vanna Mantefors. Foto: Monica Bergström

Norrköpings nya stjärnskott – lyssna på första låten här

16-åriga Vanna Mantefors vann en tävling med den egenskrivna låten “It´s gonna take some time”. Låten spelades in och finns nu på Spotify.

– Det finns en tävling som heter Kulturskolans Melodifestival som riktar sig till elever i årskurs nio. Varje skola får skicka in ett bidrag till den tävlingen och jag ställde upp för Kunskapsskolan, säger Vanna Mantefors.

– Jag ville skriva en låt men inte en kärlekslåt, jag är inte livserfaren nog för det, men jag ville skriva om tonåringar.

Sagt och gjort. Hon teamade upp med två klasskompisar och började skissa på en låt. En låt om hur det är att vara tonåring.

– Många känner press från sociala medier, skolan och hemifrån. Det är den eviga pressen som man kan känna som tonåring. När jag har frågat vuxna så säger de ofta att tonåren är den tid de inte vill gå tillbaka till, säger Vanna Mantefors.

Det blev låten “It’s gonna take some time” och med den vann Vanna Mantefors tävlingen.

Efter det gjorde musikern Michael Lindholm, tillsammans med Magnus Jacobson, Pierre Conradsson och Christian Lindholm ett nytt arrangemang av låten och den spelades in. Nu ligger den på Spotify …

– Det är så häftigt. Spotify är ett så stort forum, säger hon.

Vanna Mantefors är 16 år gammal, född och uppvuxen i Norrköping. Hon går sitt första år på De Geergymnasiets musiklinje. Hon har sång som första val och piano som andra val.

– Men jag får inte nog av musik så jag har börjat spela cello på kulturskolan, säger hon och berättar att hon ofta stannar på skolan efter skoltid för att öva.

– Det kan bli en, två timmar extra per dag. Ibland tre timmar.

Vanna har sysslat med musik sedan hon var ett litet barn och hon gillar musikal extra mycket. Hon har varir med i fem–sex musikaler – bland annat som ett av barnen von Trapp i Sound of Music på Östgötateatern och som Tessie i musikalen Annie när den spelades i Ydre. Dessutom var hon konferencier på Augustifesten i år.

Vad vill du göra i framtiden?
– Det skulle vara väldigt häftigt att bli musikalartist. Då skulle jag få göra det jag älskar att göra: sjunga, dansa och spela teater. Men jag tänker bli världsbäst på att göra min grej.

I dag, fredag, kommer Vanna Mantefors att vara med i P4 Östergötland runt klockan 16.30. Då kommer hon bland annat att sjunga två låtar i studion – live.