Bild: Pressbild

Norrköpingsfonden gör dundersuccé

Denna fond startades för att öka Norrköpings attraktionsvärde. Hittills har kommunens projekt gjort dundersuccé.

Norrköpings filmfond startades 2015 eftersom Norrköpings kommun ville skapa ett hållbart och attraktivt filmproduktionsklimat lokalt. Nyligen redovisades de fyra första årens verksamhet och resultatet lovar gott inför framtiden. I år har 13 miljoner människor sett film och tv som producerades i Norrköping.

– Vi ser att filmbranschen i Norrköping definitivt har fått det lyft som var en av målsättningarna när vi skapade filmfonden, säger Johan Karlsson, chef för Cnema i ett pressmeddelande.

Beviljat miljonbelopp i stöd

Hittills har fonden totalt beviljat 7 690 000 kronor i stöd till 48 olika projekt. Mer än hälften av projekten är produktioner av bolag verksamma i Norrköping.

– Norrköping har en lång tradition av att satsa på konst och kultur. Arbetet med Norrköpings filmfond är en av flera medvetna satsningar som gjorts på kreativa näringar, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Norrköping lockar

Den Blomstertid nu kommer (Crazy Pictures), Goliat (TriArt Film) och Svenska Hemligheter Special – Fängelset (Bjerner Media AB) är några av produktionerna som Norrköpings filmfond har stöttat. Den Blomstertid nu kommer har hittills setts av 111 000 svenska biobesökare i år och sålts till 94 länder.

– Den succé som Crazy Pictures skapat har gett ringar på vattnet. Norrköping ses som en filmvänlig stad och flera andra stora produktioner hör av sig och vill komma hit och spela in, säger Johan Karlsson i ett pressmeddelande.