Max Gustafson. Foto: Arbetets museum

Han får prestigefyllda priset

Årets EWK-pristagare är utsedd. Priset går till satirtecknaren Max Gustafson.

Årets EWK-pristagare är klar. Det blir satirtecknaren Max Gustafson.

Så här lyder juryns motivering:

”Max Gustafson väjer inte för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Men han driver också med fördomar, stereotypa könsroller och vår oförmåga att förstå klimathoten. Där har vi alla en anledning att rannsaka oss. Humorn i hans bilder får oss att skratta högt, men som alltid med god satir finns ett allvar i botten som gör att budskapet naglar sig fast. Precis så arbetar en satiriker i EWK:s anda och därför belönas Max Gustafson med EWK-priset 2018.”

Max Gustafson är 40 år och har nyligen flyttat till Borås efter att ha bott hela livet i Göteborg. Han har varit verksam som tecknare i 21 år.

– Det känns otroligt hedrande att få en sådan här utmärkelse. Det är precis den typen av ryggdunk man som tecknare behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid, säger Max Gustafson i ett pressmeddelande.

EWK-priset är på 10 000 kronor och delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. Priset delas ut på Arbetets museum i Norrköping den 10 november.