I februari ska den nya pappersmaskinen i BillerudKorsnäs fabrik i Skärblacka tas i bruk. "Vi har ett intensivt år framför oss", säger fabriksdirektör Håkan Krantz. Bilden är ett montage. Foto: BillerudKorsnäs och Monica Bergström Håkan Krantz, fabriksdirektör på BillerudKorsnäs fabrik i Skärblacka. Foto: Monica Bergström Den nya cylindern kommer att innebära en stor utveckling för BillerudKorsnäs fabrik i Skärblacka. Foto: BillerudKorsnäs BillerudKorsnäs fabrik i Skärblacka. Foto: Monica Bergström

Ny fas för fabriken: “Vi har ett intensivt år framför oss”

Utvecklingen av BillerudKorsnäs pappersfabrik i Skärblacka fortsätter och har nu gått in i en ny fas. Montering av den nya pappersmaskinen är i full gång och snart har företaget 700 anställda – rekrytering av cirka 40 personer pågår just nu.

BillerudKorsnäs fabrik i Skärblacka tillverkar massa och papper. Den ved som åker in i fabriken kommer också ut som en produkt, allt förädlas på plats.

– Vi tar främst in ved från närområdet, ved som kommer från skogar som ligger inom åtta–tio mil från fabriken, säger Håkan Krantz, fabriksdirektör på BillerudKorsnäs i Skärblacka.

– Vi kan säga att vi har råvara från välskötta svenska skogar och det är någon vi är väldigt stolta över.

Fabriken går bra och efterfrågan på de produkter som tillverkas i Skärblacka bara ökar.

– Vi tillverkar olika förpackningslösningar och vi växer på alla områden. Den ökade e-handeln bidrar såklart till det, men vi ökar även på våra andra områden, säger Håkan Krantz.

Det som tillverkas på Skärblackafabriken är alltså olika papper som används i olika förpackningar. Den enskilt största produkten är cementsäckar, en produkt som säljs mest till kunder utanför Europa. Marknaden är störst i Asien men även Afrika är en stor kund.

Andra produkter som tillverkas är fluting, det vågiga mellanskikt som man kan se mellan två ytskikt i olika förpackningar av wellpapp samt en rad olika förpackningspapper med speciella egenskaper, så kallat kraftpapper.

– Till exempel tillverkar vi kraftpapper som används i förpackningar till sterila instrument inom sjukvården, specialpåsar för bröd och margarinpapper, säger Håkan Krantz.

Den ökade efterfrågan på pappersprodukter hänger samman med viljan att minska användningen av plast som förpackningsmaterial.

– Plast som förpackning är på väg ut, säger Håkan Krantz.

– En hållbar framtid är väldigt viktig för oss. Vi jobbar hårt med utveckling av framtidens produkter också här på fabriken. Olika typer av ytbehandling är ett väldigt viktigt område och vi kommer att bygga om en befintlig pappersmaskin för att kunna tillverka ytbehandlat papper. Denna ombyggnad slutförs under oktober i år.

Det är också här pappersmaskinen som flyttats från BillerudKorsnäs fabrik i Tervasaari i Finland till Skärblacka kommer in i bilden.

Den del av maskinen som väckt mest uppmärksamhet är den omkring sju meter i diameter och över 160 ton tunga cylinder som transporterades från Tervasaari till Skärblacka i mitten av juni. Den anlände med båt till Norrköping, lastades på en specialtransport och kördes från södra kajen, över Vikbolandet, Östra Husby och Söderköping innan den nådde Skärblacka ungefär tolv timmar senare.

Nu håller pappersmaskinen på att monteras ihop i en ny maskinbyggnad och Håkan Krantz räknar med att den kommer att kunna tas i drift i slutet av februari.

– Det blir tajt men det är inget som tyder på att vi inte ska klara det, säger Håkan Krantz.

– När vi når oktober är vi halvvägs så man kan väl säga att vi har ett intensivt år framför oss.

Satsningen innebär en investering på i storleksordningen 1,3 miljarder kronor och man går från att vara 650 anställda till att bli nästan 700.

– De flesta är operatörer, men vi nyanställer inom flera olika områden bland annat personer som kan arbeta med underhåll, säger Håkan Krantz.

– Den processen är också i full gång. De nyanställda kommer att inskolas successivt under året och nästa år. Alla ska vara redo när den nya maskinen rullar igång.

Relaterade artiklar:

https://norrkopingnews.se/enorm-last-pa-va…eckla-skarblacka/

https://norrkopingnews.se/monsterlasten-ha…-till-skarblacka/

https://norrkopingnews.se/nu-ar-monstercyl…s-i-maskinhallen/

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load