Jerry Wiklund. Foto: Jerry Prütz

5 i 12-priset till Marieborgs folkhögskola

I hela 19 år har Norrköpings kommun delat ut, det så kallade, Fem i tolv-priset och i år gick det till Marieborgs folkhögskola för deras arbete med integration. Hämtade priset ur Lars Stjernkvists hand gjorde Jerry Wiklund.

Idag delades kommunens pris för arbete mot främlingsfientlighet och för de mänskliga fri- och rättigheterna ut. Årets pristagare, som är den nittionde i ordningen, blev Marieborgs folkhögskola  som under lång tid bedrivit ett framgångsrikt integrationsarbete utifrån en solidarisk värdegrund. När Norrköping under de senaste åren tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet har Marieborg växlat upp verksamheten ytterligare och gjort stora insatser för kommunen och framför allt för många av dem som har kommit hit.

– I kampen för ett öppnare Norrköping där främlingsfientlighet och terrorism aldrig ska få fäste måste alla goda krafter samverka och det är glädjande att få uppmärksamma några av dem, säger socialdemokraten Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande, som också var årets prisutdelare. Lars Stjernkvist berättade även att han vid några tillfällen mött Stig Wallin som var far till mördade Sara Vestin som lade grunden till rörelsen.

Hämtade priset gjorde Jerry Wiklund från Marieborgs Folkhögskola. Han höll även ett kort tal där han tackade för priset och lovade att fortsätta på den inslagna vägen.

Det här är 5 i 12-rörelsen.

5i12-rörelsen grundades 1988 i Härnösand och är en organisation som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Organisationen delar varje år ut 5i12-priset. Organisationen beskrivs som en antirasistisk kampanj. Organisationen grundades av bland andra Sara Vestin, vars far Stig Wallin blev ordförande för organisationen efter mordet på dottern 1989. Varje år den 5 december sedan 2003 genomför 5i12-rörelsen en manifestation i Sveriges riksdag mot främlingsfientlighet och rasism

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load