Maria och Gaby Chabo är två av tre syskon som startat Genuin omsorg i Norrköping. Foto: Monica Bergström

Äldres väl en hjärtefråga för syskonen

I januari förra året beslutade kommunen att alla som har hemtjänst kan välja mellan en privat utförare eller den kommunala. 15 företag ansökte om certifiering och sju godkändes. Och nu är det spännande tider …

– I mitten av december kommer vi att få veta hur många kunder som valt oss till starten den 27 februari. Då får vi veta vårt kundunderlag, säger Maria Chabo.

Hon driver företaget Genuin omsorg tillsammans med sina två syskon – Gaby och Ilona Chabo.

De tre syskonen har haft idén om en privat hemtjänst under en längre tid. Men det var när deras egna mormor fick hemtjänst som syskonen såg hur dåligt det fungerade.

– Vår mormor gick bort i oktober för tre år sedan. Vi stod henne nära och vi tog hand om henne, säger Maria Chabo.

Mormodern hade hemtjänst och syskonen såg att det inte fungerade så bra.

– Det fanns brister i kontakterna med en annan etnicitet, det var alltid olika personer som kom och hon förstod inte vad de ville eller vad de sa. Det slutade med att mormor avsade sig hemtjänsten och vi gick in och tog ett större ansvar.

Nu har syskonen alltså bestämt sig för att starta ett hemtjänst- och RUT-företag och ge äldre i Norrköpings tätort möjlighet att köpa deras tjänster.

– Äldreomsorg är för oss en stor hjärtefråga. Man är otroligt sårbar som gammal, man är oftast sjuk och man kanske inte har någon som tar hand om en, säger Gaby Chabo.

– Vi är uppväxta med mellanösternkulturen att man vårdar och tar hand om sina äldre. I mellanöstern är äldreboenden ovanliga och det är oftast de som inte har någon annan som tar hand om en som hamnar där.

Vad kan ni erbjuda som inte finns hos andra utförare?

– Vi erbjuder att vi ska bemöta människorna på det språk de själva talar. Vi kan erbjuda arabiska, syrianska, spanska, serbokratiska/bosniska, finska, engelska och så klart svenska, säger Gaby Chabo.

– För att jobba hos oss är svenska ett krav men har du ett annat språk är det en tillgång, säger Maria Chabo.

Maria Chabo jobbar i dag som enhetschef på ett demensboende i kommunen, Ilona är sjuksköterska och Gaby studerar “samhälle kulturanalys” på LiU. Tillsammans tror de stenhårt på sitt företag och sin idé.

– Vi är unga och vi är drivna och vi värnar om en bra äldreomsorg, säger Maria och Gaby unisont.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load