Invigning av Norrköping Light Festival. Foto: Niklas Luks Invigning av Norrköping Light Festival. Foto: Niklas Luks Eleonor Leone under invigningen av Norrköping Light Festival. Foto: Niklas Luks Invigning av Norrköping Light Festival. Foto: Niklas Luks Mattias Persson, evenemangsansvarig på Upplev Norrköping blir intervjuad under invigningen av Norrköping Light Festival. Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks

Bildextra: Årets ljusfestival har startat

Nu är den invigd – årets upplaga av Norrköping Light festival. 13 spektakulära konstverk erbjuds besökarna och ett av dem är lokalt producerat.

Klockan 18.00 på fredagen var det dags att inviga årets upplaga av Norrköping Light festival 2017/2018. Invigningen skedde med pompa och ståt, tal och uppträdande av en guldglittrande Eleonor Leone – bland annat – under en ceremoni i Kaktusparken innan det blev dags att gå den efterlängtade promenaden vid Strömmen och runt De Geer och Industrilandskapet.

På en pressträff innan invigningen berättade Magnus Nilsson, vd för Upplev Norrköping, att denna den tredje upplagan av ljusfestivalen kommer att bli den bästa.

– Alla städer tänder upp staden inför julen men vi i Norrköping är annorlunda. Vi har riktiga konstverk, vi erbjuder besökarna något som de inte hittar någon annanstans.

– Detta startade i Amsterdam en gång i tiden, med Amsterdam Light Festival. Vi är den första staden efter Amsterdam som kör det här konceptet och vi väljer bland konstverken som tvåa, förklarade Magnus Nilsson.

Paul van Laak, från Amsterdam Light Festival, berättade att man i år gör en Light Festival på 23 platser – bland annat i Peking, Prag, London, Toronto, Niagarafallet – och i Norrköping.

– För tre år sedan fick vi ett telefonsamtal från Norrköping och åtta personer kom till oss för att titta på det vihade. De var intresserade av att ha ett samarbete och det blev så. Norrköping är staden som fått oss att producera Light Festival på andra platser och vi kommer inte att ha våra produkter i en stad i närheten av Norrköping, säger Paul van Laak.

Karta. Illustration: Upplev Norrköping

Av de 13 konstverken som nu lyser upp Norrköping är tio nya. Åtta kommer från Amsterdam.

Ett av de nya konstverken är skapat av Jesper Bäckstedt från Norrköping. Hans konstverk heter “Star Spangled Water” och kan ses i vattnet nära entrén till Stadsmuséet.

– Jag är väldigt glad att jag har fått den här möjligheten. Jag har fått frågan många gånger om hur jag kom på den här iden men jag har faktiskt ingen aning, säger Jesper Bäckstedt vars största oro är ett eventuellt läckage eftersom hans ljusinstallation ligger under vattenytan.

Den som vill se Jesper Bäckstedts, och alla de andra spektakulära och vackra, ljusinstallationen kan göra detta fram till och med midnatt söndagen den 7 januari.

Konstverken är tända varje dag mellan klockan 16.00 och 24.00 och likt tidigare år finns möjlighet till guidade turer där guiden ger besökaren exklusiv information och kuriosa kring Norrköping Light Festival.

Nytt för i år är också att promenaden börjar i Carl Johans Park.

– Vi har valt att ha starten här. Det är här väldigt många anländer till staden och vi tror att fler ser och blir sugna på att gå ljuspromenaden, säger Magnus Nilsson.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load