Foto: Pixabay

Assistansberättigandet rasar i Östergötland – familjer drabbas

Sedan regeringen tillträdde har antalet assistansberättigade rasat i allt snabbare takt. Det uppger nu Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU).

En rapport som RBU har sammanställt visar att vid slutet av 2017 var det knappt 15 000 personer i Sverige som hade statlig assistansersättning, mot drygt 16 000 vid slutet av 2014, en minskning med nästan 8 procent. Allt enligt siffror från Försäkringskassan som RBU har gått igenom.

– Det är ren katastrof. Det är hela familjer som drabbas av de här besluten, säger Jan Myrman, ordförande för RBU i Östergötland, till P4 Östergötland.

I Östergötlands län har antalet assistansberättigade minskat med nästan 11 procent sedan årsskiftet 2014-15. Idag är det strax över 660 personer i länet som har assistansersättning, mot nästan 750 år 2014.

– Detta bekräftar det vi anat, nämligen att människor med funktionsnedsättning nu rasar ut ur assistanssystemet i snabb takt. Det säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, i ett pressmeddelande.

Den stora förändringen kom efter att Försäkringskassan fått sitt regleringsbrev från regeringen inför 2016, där regeringen gav myndigheten i uppdrag att bryta utvecklingen av antalet timmar i assistansen. Därefter har antalet assistansberättigade rasat och på sina håll med så mycket som en fjärdedel.

– Regeringen måste ta denna skrämmande utveckling på allvar. Nästan ingen som ansöker om assistans idag får den beviljad. Många av förstagångssökarna är barn, fortsätter Maria Persdotter.

Värst i landet är annars Jönköpings län, där nästan 25 procent färre har assistans idag, jämfört med för tre år sedan. I Jämtlands län är det över 15 procent färre assistansberättigade. Även Kronobergs län, Västerbottens län, Norrbottens län, Hallands län och Gävleborgs län ligger illa till. I inget län har antalet legat stilla eller ökat, enligt Försäkringskassans siffror.