Richard och Maria Lehtonen brinner för begreppet hälsa. Snart arrangerar de stor hälsomässa i Norrköping.
Foto: Privat

Både kropp och själ ska få sitt på Norrköpings första stora hälsomässa

Hälsa. Vad är det? Den frågan ställde sig Må bra-profilerna Maria och Richard Lehtonen när de började planera för en hälsomässa i Norrköping. Nu står allt från medier, till personliga tränare i kö till deras fullbokade mässmontrar.

Att hälsa är ett vitt begrepp, skriver paret Lehtonen tveklöst under på. Inte minst mot bakgrund av de erfarenheter de själva gjort i sina yrkesliv.

Som egenföretagare och konsulter har de sedan flera år tillbaka haft andras välmående som sin mission.

Richard, som coach och samtalspartner, parallellt med konsultverksamhet i kvalitets- och miljösystembranschen. Maria, som mångårigt erfaren sjuksköterska som lämnat administrationsstressen i vården för att istället inrikta sig på direkt patientkontakt med hypnoterapi, samtalsterapi och olika massagetekniker av det mer varsamma slaget, som specialitet.

Att både god och dålig hälsa kan skapas och manifesteras på många olika sätt har de båda nått en djup insikt om under sina år som hälsoföretagare.

Men att de hade så många företagarkolleger, med så vitt skilda inriktningar, i Norrköping visste de inte, förrän de bestämde sig för att arrangera stans första ”riktiga” hälsomässa.

– Intresset har varit jättestort, konstaterar Maria Lehtonen. Vi hade räknat med ungefär 30 utställare, men redan första veckan hade vi fått in 20 anmälningar, så redan då kunde vi se att lokalen vi reserverat skulle bli för liten.

Idag är det fullt hus i Mässhallen, dit mässan som döpts till Kropp och själ, har flyttats. 75 utställare har bokat monter och kön till reservplatser ringlar lång.

Bland utställarna finns stora hälsoaktörer som arbetar nationellt. Men mest har Maria och Richard Lehtonen velat värna om de lokalt förankrade småföretagare, som behöver synas och hitta nya samverkanspartners i branschen.

– Vi vill att mässan ska vara lika givande för utställarna, som för besökarna, förklarar Maria Lehtonen.

På mässprogrammet finns allt från seanser och medial vägledning, till prova-på-aktiviteter som Qigong och hårmineralanalys. Den som finns på plats när mässdörrarna öppnas den 23:e september klockan tio lär inte bli besviken.

– Alla är välkomna. Det är härligt att gå på hälsomässa. Man träffar så många spännande människor och blir så inspirerad! På vår mässa ska det finnas något för alla. Hälsa är ju inte bara träning och kost. Det är ju även saker som gör en glad, säger Maria Lehtonen.