Bidrag till sanering för bostäder i Inre hamnen

Det ska bli möjligt att bygga bostäder i Inre hamnen i Norrköping. Kommunen har nu fått 32,4 miljoner kronor i bidrag för att sanera Kolkajen.

Marken i Inre hamnen i Norrköping är förorenad i olika grad efter år av industriell verksamhet i området. Nu ska en stadsomvandling ske och marken i Inre hamnen är högintressant för bostadsbyggande och en omfattande sanering måste ske innan byggande kan börja.

Kommunen har därför ansökt om bidrag till sanering av marken och nu har Naturvårdsverket beslutat att ge 32,4 miljoner kronor till sanering av Kolkajen. Bidraget är öronmärkt för projektet Inre hamnen och ska bidra till att göra det möjligt att bygga bostäder på den aktuella platsen.

– Bidraget betyder mycket för projektet. Det skapar många bostäder i Norrköping i ett läge som är nära innerstaden och ger oss samtidigt renare mark och friskare hav. Det känns jätteroligt att vi lyckats så bra med denna ansökan och jag vill tacka länsstyrelsen för väldigt bra samarbete, säger Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen i ett pressmeddelande.

Under hösten kommer Norrköpings kommun också att ansöka om bidrag för sanering av Gasverkstomten som ligger intill Kolkajen – en av två platser i området som har höga föroreningshalter.

– Vi hoppas att fler kommuner gör som Norrköping och söker bidrag för att sanera gamla industrimarker när bostäder ska byggas. Då slipper man bygga på jungfrulig mark samtidigt som de föroreningar som finns i marken tas bort, säger Susanne Karlsson, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i pressmeddelandet.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load