Temabild: Pixabay

”Blir läget allvarligt får vi ompröva vårt vaccinbeslut”

Att de allra mest ekonomiskt utsatta östgötarna kan tvingas avstå från att vaccinera sig mot exempelvis mässlingen, av kostnadsskäl, är allvarligt. Det tycker regionråd Kaisa Karro (S), som lovar att politikerna ska hålla koll på frågan – och agera om läget blir akut.

News kunde igår berätta att länets mest ekonomiskt utsatta, riskerar att tvingas avstå från vaccin mot exempelvis mässlingen och influensan, för att de inte har råd. Detta eftersom vaccinationer inte täcks av högkostnadsskyddet i Region Östergötland.

Det kan inte bara utgöra en risk mot enskildas hälsa. Det äventyrar också den så kallade flockimmuniteten, som är viktig för att personer som av olika skäl inte kan vaccinera sig ska slippa utsättas för smitta.

Främst är det utlandsfödda och vuxna svenskar födda före 1981, som inte haft mässlingen, som behöver vaccinera sig.

Trots att det i dagsläget inte finns några planer på att ta bort vaccinationsavgifterna, säger sig regionrådet Kaisa Karro (S), se allvarligt på situationen.

Kaisa Karro (S)
Bild: Region Östergötland

– Istället för att göra vaccination gratis för alla, har vi valt att erbjuda gratis vaccin till de hälsomässigt mest utsatta grupperna – barn, äldre och personer med vissa sjukdomar, säger Karro. Därför erbjuds exempelvis alla barn kostnadsfritt vaccin mot mässlingen, medan personer med vissa sjukdomar får gratis influensavaccin.

– Det är naturligtvis allvarligt om man avstår från att vaccinera sig av ekonomiska skäl, fortsätter hon. Men för att vi ska kunna föra diskussion om gratis vaccinering för alla, krävs att vi skaffar oss en bredare bild av hur många som avstår och varför.

Karro lovar dock att regionens politiker ska ha vaccinationsfrågan under luppen och noga följa utvecklingen gällande exempelvis mässlingens utbredning. Dörren för akuta åtgärder står därmed öppen.

– Blir läget allvarligt får vi fatta beslut utifrån den situation som då råder, säger Kaisa Karro till News.

Relaterat material:

https://norrkopingnews.se/nyheter/masslingvaccinet-en-klassfraga-i-ostergotland/

https://norrkopingnews.se/okategoriserade/vaccin-eller-inte-masslingutbrottet-vallar-debatt-i-vara-sociala-medier/

Smittskyddsläkaren: ”Det är viktigt att vara källkritisk”

Nu manas även östgötar att vaccinera sig mot mässlingen

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load