Bild: Andreas Åsenheim

Elever blir av med busskort på kvällar och helger

Norrköpings kommun har beslutat att inte längre erbjuda busskort som gäller på kvällar och helger till gymnasieelever. “Det beror på ändrade priser hos Östgötatrafiken”, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

De så kallade läsårskort som erbjuds gymnasielelever som har längre än sex kilometer till skolan har fram tills i vår gällt även på kvällar och helger. Men när skolan drar igång igen i höst så är det slut med det. Tekniska nämnden beslutade nämligen idag att välja ett billigare alternativ för busskorten, som bara gäller mellan klockan 05.00 och 19.00.

– Östgötatrafiken ha idag två olika alternativ att välja på. Tidigare har det inte skillt så mycket i pris och vi har valt det dyrare om gäller öven utanför skoltid. Men nu ändras priserna och det skiljer mer. Det blir större priskillnad och det kostar 1 miljon extra, säger Karin Jonsson.

Enligt en tjänstemannaskrivelse så är det idag runt 40 procent av gymnasieeleverna som har rätt till busskort från kommunen. Samtidigt konstateras att prisskillnaden på biljetterna nu är 600-1000 kronor per biljett och yay kommunallagen anger att vissa kommunmedlemmar inte får särbehandlas. Därför borde man, menar tjänstemännen genomföra den här förändringen då priserna började skilja under läsåret 2016/2017.

– Tyvärr innebär ju det så klart  att det är en grupp som kommer att få det sämre. Men samtidigt har ju nu regeringen tillfört pengar så att alla får sommarlovsbiljetter som de kan använda i sommar så de kan ju åka gratis under sommaren ändå. Vi kan inte gynna 40 procent av ungdomarna och inte de andra 60 procenten, säger Karin Jonsson.

Om man har svårt att ta sig hem från skolan före klockan 19:00 kommer det att finnas möjlighet att söka om en uppdatering av busskortet hos tekniska nämnden. Men annars måste den som vill åka senare på kvällen eller på helgerna köpa ett eget busskort.

– Då får man köpa Östgötatrafikens fritidsbiljett för 180 kronor per månad.

Moderaterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.