Foto: Pixabay

De är kvinnor som utövat våld

De är två kvinnor som vid olika tillfällen utövat våld i nära relation. De berättar om när det svartnar för ögonen och hur det är att bära på skammen.

Vården för de män som utsätter sin partner för våld ser olika ut beroende på var i landet du bor, som News berättade om för en vecka sedan.

Samtidigt pratade Maja Höjer, som är enhetschef på den kommunala verksamheten Frideborg, om att man inte längre som på 90-talet när verksamheten startade talar om män som utövar våld, utan om våldsutövare i en vidare och mer generell mening obundet till kön.

Berättelserna om de män som utövar våld hör vi mycket om på olika sätt, men inte lika ofta om kvinnor som utövar våld i en nära relation.

News reporter efterfrågade därför detta på sociala medier och fick ganska snart kontakt med flera kvinnor som på ett eller annat vis utövat våld mot en närstående.

Slog sönder tallrik

Katarina berättar att hon vid ett tillfälle blev så psykad av sin pojkvän att hon till slut kastade en tallrik mot honom i huvudhöjd.

– Det bara svartnade för ögonen och så tappade jag kontrollen, säger hon.

Tallriken gick sönder mot väggen och Katarina berättar att han fick en chock och bara stod och gapade. Själv kände hon en slags frihetskänsla.

– Det var en lättnad samtidigt som det uppkom skam över att det fått gå så långt, säger hon.

Skuld och skam är ofta starkt förknippat till både våldsutsatta, men också de som utövar våld och gör det därför svårt för många att söka hjälp för att göra en förändring.

– De som faktiskt hör av sig till oss har ju tagit ett stort kliv i rätt riktning och är modiga, säger Maja Höjer verksamhetschef på Frideborg.

Spårat rejält

En annan av de kvinnor som tog kontakt berättar om flera relationer där både fysiskt, men kanske framför allt psykiskt våld har förekommit.

– Jag jagade till exempel mitt ex med en stekpanna när han skulle lämna mig, berättar Ida.

Han hade stått ut med mycket och hon hade försökt att stöta honom ifrån sig, men när han plötsligt gav upp så kunde hon inte acceptera det.

Hon slog honom aldrig med stekpannan och berättar att hon var mycket sjuk under den perioden.

– Fast det är ju ingen ursäkt dock, säger Ida och understryker att hon inte tycker våld är okej.

Ett annat ex utsatte hon för grovt psykiskt våld, då hon uttrycker det som att hon kunnat ”spåra rejält” när hon blir arg.

– Visst har jag i perioder av mitt liv mått väldigt dåligt över vad jag ställt till med och till och med i perioder velat ta kontakt och be om ursäkt, säger hon.

Hon ser det dock inte som aktuellt då risken är att hon skulle spåra ur igen eller att han bara skulle må ännu sämre av en förnyad kontakt.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load