Foto: Jerry Prütz

Drönare ska hjälpa Missing People

I förra veckan meddelade det börsnoterade Linköpingsföretaget CybAero att man ska hjälpa Missing People att hitta försvunna personer genom att låta dem låna deras drönare. Niklas Palmér på just CybAero berättar mera och visar upp den lilla men effektiva drönaren för en förstummad reporter.

Den aktuella drönaren är ungefär lika stor som en förpackning med frukostägg och väger som ett halvfullt mjölkpaket men den innehåller mycket teknik som en infraröd kamera. Med den till hjälp kommer Missing People säkerligen bli ännu mer framgångsrikt när man letar upp försvunna personer i skog och mark.

– Avtalet är lite av pro bono för våran del och vi har sagt att är vi i närheten så kostar det inget att få drönarhjälp annars så betalar de våra resor, berättar Niklas Palmér som har titeln international sales manager, och fortsätter:

– För oss handlar det om flera saker, för det första vill vi hjälpa till och göra skillnad, sedan vill vi verkligen visa upp våra produkter och hur de fungerar i skarpt läge.

– Vi är väldigt glada över att få tillgång till CybAeros drönare. Det gör att vi både snabbare och enklare kan söka av större områden och dessutom verka i en terräng som annars kan vara svåråtkomlig, säger Kicki Erkers på Missing People Sweden, i det pressmeddelande som skickades ut tidigare i veckan.

– Just den här drönaren har jag varit och visat upp hos, bland annat, räddningstjänsten och responsen har varit väldigt positiv. Den är dessutom väldigt lättskött, enkel att manövrera och förhållandevis billig, avslutar Niklas Palmér.

OM:

Missing People Sweden är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer.

CybAero utvecklar och tillverkar fjärrstyrda helikoptrar, så kallade RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) med tillhörande sensorsystem för säkrare och mer kostnadseffektiv flygning i farliga miljöer. Bolaget har fått stort internationellt genomslag med helikoptern APID One som kan anpassas för både försvarsverksamhet och civila uppdrag såsom kust- och gränsbevakning, räddningstjänst och kartering. CybAero har sitt huvudkontor i Mjärdevi Science Park i Linköping. Bolaget har cirka 35 anställda och är listat på Nasdaq First North sedan 2007.