Foto: Pixabay

Efter kraschen: “Vården fungerar – långsamt”

Gårdagens IT-krasch hos Region Östergötland fortsätter strula till vården även idag. Det mesta fungerar visserligen som vanligt. Men eftersom all dokumentation måste skötas manuellt innan man är helt säker på att datasystemen fungerar som de ska igen, kommer det att uppstå förseningar.

Det var efter en uppdatering av journalsystemet Cosmic som gjordes den gångna helgen, som Region Östergötlands IT-system kraschade under gårdagen. IT-systemet pallade inte för trycket när all personal loggade in vid åtta-tiden på morgonen.

Exakt vad som gått snett vet man ännu inte. Flera andra vårdgivare som använder Cosmic har genomgått samma uppdatering, utan att drabbas av några liknande problem.

Regionens IT-experter har jobbat hela natten för att lösa problemen och såg tidigt i morse ut att ha lyckats, åtminstone delvis. Regionens tidbokningssystem, som stod helt stilla under gårdagen, ska exempelvis fungera som vanligt igen.

Helt säker på att alla system verkligen kommer att bete sig som förväntat, kan man dock inte vara förrän all personal loggat in och börjat arbeta med sina datorer. Någon möjlighet att backa bandet och gå tillbaka till den version av Cosmic man arbetade med innan uppdateringen finns inte. Det enda man kan göra är att arbeta vidare med den uppdaterade versionen av programmet, tills det fungerar som det ska igen.

Fram till dess sköts all vårddokumentation manuellt, precis som innan datorerna gjorde sitt intåg i vårdens journalarkiv.

– Från klockan åtta idag testar vi systemet. Vården fungerar som planerat, men det kan ta lite längre tid. De reservrutiner vi har, som bland annat innebär manuell dokumentation, är mer tidskrävande än våra vanliga rutiner, säger Carolina Häggkvist – pressansvarig hos Region Östergötland.

– Enligt de rapporter vi fått utgör IT-problemen inget hot mot patientsäkerheten och de har inte lett till några incidenter under natten. De problem vi hade igår med tidsbokningen är avhjälpta och klockan halv tio idag ska vi ha ett nytt samverkansmöte vid vilket morgonens testkörning av systemet ska utvärderas. Efter det mötet vet vi mer om hur vi kommer att arbeta under dagen, fortsätter Häggkvist.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load