Bild: Marek Press

Få kan ta hand om spöknät i Östersjön

Det är bara runt hälften av Östersjöns hamnar som kan ta emot och återvinna uttjänta fiskeredskap och så kallade spökgarn. Det visar en undersökning som genomförts av bland andra ”Håll Sverige rent”.

– Det är många hamnar runt om i regionen där yrkesfiskarna inte har någon möjlighet alls att sortera ut de spökgarn som påträffas ute till havs, och inte heller de fiskeredskap som är uttjänta och som måste kasseras. Dessutom håller fisket på att dö ut vid en rad östersjöhamnar vilket säkerligen påverkar kommunernas intresse för att tillhandahålla mottagning av fiskeredskap, säger Vesa Tschernij, projektledare för Marelitt Baltic, Simrishamns kommun i ett pressmeddelande.

Martelitt Baltic är det EU-projekt inom vilket undersökningengenomförts. Totalt har 50 hamnar i fyra länder runt Östersjön ingått i undersökningen.

Syftet är att kartlägga förekomsten av spökgarn, det vill säga fiskenät som av någon anledning blivit kvar i havet, och att städa bort dessa i utvalda problemområden. Projektet ska även utvecklas hamnarnas möjlighet att ta emot och återvinna spökgarn.

– Det krävs ett omfattande arbete med både praktiska lösningar och information och kommunikation till yrkesfiskarna i hela regionen. Vi vet att det finns ett stort miljöintresse bland hamnpersonalen och var femte hamn har tidigare deltagit i projekt som till exempel Fishing for litter, säger Marek Press, projektledare, Keep the Estonian Sea Tidy och författare till rapporten i pressmeddelandet.