Foto: Riksbanken

Falsk sedel dök upp efter julhandeln

Någon har lyckats handla med en falsk femhundring under julhandeln.

Omfattningen av förfalskade sedlar ökar vanligtvis vid införandet av nya sedlar och under julhandeln är ett ypperligt tillfälle för förfalskare att vilseleda stressade kunder och butikspersonal.

Och någon lyckades i en butik i Norrköping som under mellandagarna växlade in sin förtjänst hos Forex Bank som i sin tur upptäckte den falska sedeln.

– Om det är lite stressigt ökar risken att man inte är uppmärksam, berättade rättstekniker Michael Johansson för Aftonbladet inför att julhandeln skulle börja.

Bara under november månad inkom omkring 250 förfalskningar, vilket går att jämföra med snittantalet på 60 förfalskningar per månad under övriga året. När så år 2017 har räknats ihop uppskattar man att det kommer att kunna handla om upp emot 1 000 förfalskningar av sedlar.

Polisen vill därför gärna få in alla förfalskade sedlar för att kunna kontrollera spridningsvägar och hitta dess ursprung.

– När man griper en gärningsman vill vi gärna ha ett komplett bevisunderlag och är därför måna om att få in alla falska sedlar, säger Michael Johansson.

Tips på hur du kollar sedeln:

De riktiga svenska sedlarna håller världsklass och har två bra kännetecken som särskiljer dem från de falska.

Riksbanken och Nationellt forensiskt centrum rekommenderar att man kollar 2 säkerhetsdetaljer: ”guldsymbolen” i högra hörnet och ”säkerhetsremsan” som ser likadan ut på alla sedlar. Remsan visar en krona som skiftar till ”kr” med ”djup och rörelse”.

Om sedeln har dessa drag är den i princip 100% säker. Man kan även kolla vattenstämpeln som inte finns på de falska. Många sedlar har även samma serienummer.

Gör det till en vana.

Visserligen tar det lite extra tid men går faktiskt fortare än att knappa in pin-koden för en kortbetalning som är en jämförbar form av verifiering. Rekommendationen är att göra det till en vana att kolla sedlarna, det kan du tjäna på.

Källa: norrkopinghandel.se

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load