Bild ur de handlingar som  legat till grund för detaljplanen för området vid Nya Parken.

Frågan om bygglov för moské snart upp i nämnden

Frågan om bygglov för en moské i Ektorp kommer sannolikt upp för beslut i september eller oktober. Frågan engagerar många på olika sätt, bland annat har en namninsamling startat för att få till en folkomröstning i frågan.

– Den här frågan, om ett moskébygge, engagerar många både mycket och starkt. Låt oss diskutera frågan kring fakta, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.

I dag finns tre moskéer i Norrköping. Äldst är moskén som tillhör den Bosniska islamiska församlingen, den har funnits i cirka 20 år och finns idag i centralt belägna lokaler på Norra promenaden.

Föreningen har vuxit och har länge arbetat för att hitta en lösning för en ny moské. För 7–8 år sedan köpte föreningen därför mark i Ektorp, i närheten av Nya Parken. Enligt den detaljplan som finns för området, och som antogs av kommunen i juli 2013, får en församlingslokal/moské byggas på marken.

Nu har föreningen på olika sätt samlat in pengar till bygget och man har flaggat för att man kommer att lämna in en ansökan om bygglov under hösten. Sannolikt kommer frågan upp på bordet hos nämnden i september eller oktober.

Föreningen har inte lämnat in en formell ansökan – bara ett antal förslag på byggnadens utformning etcetera.

– Nu väntar vi på att de ska lämna in sin ansökan om bygglov. Och när de gjort det så kommer de nog att få ett okej för sitt bygglov om de följer detaljplanen. De äger ju marken, säger Reidar Svedahl.

– Vi hade ett möte med Bosniska föreningen häromkvällen och vi kommer att träffa representanter för andra trossamhällen för att få höra deras åsikter. Men till slut så måste kommunen, när det kommer till en fråga som en bygglovsansökan, behandla alla lika. Jag har bara ett önskemål och det är att alla diskussioner om detta ska basera sig på fakta och inte på rykten.

Sverigedemokraterna i Norrköping jobbar nu för att få till en folkomröstning så att bygget stoppas. Bland annat har en namninsamling påbörjats och för att en folkomröstning ska kunna krävas måste tio procent av alla röstberättigade i Norrköping skriva under.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load