Glädjande siffror för unga kvinnor i Östergötland

Trots att Sverige rankas som ett av världens tryggaste länder uppger mer än varannan ung kvinna att de inte känner sig helt trygga i sitt närområde. Unga kvinnor är även i större utsträckning oroliga för inbrott än gemene svensk. Detta visar rapporten ”Svenskarna och Trygghet”. Dock rankas Östergötland som ett av de tryggaste länen i landet.

När The Institute for Economics and Peace rankade 163 av världens tryggaste länder i sitt ”globala fredsindex” år 2016 hamnade Sverige på 14:e plats. Trots detta uppger många svenskar att de inte känner sig helt trygga i sitt närområde*. Anledningen till att många känner sig otrygga trots Sveriges höga trygghetsranking kan bero på den mängd brott som rapporteras om i media, menar Siri Helle på Psykologifabriken.
–Varje dag läser vi om brott som sker i vår närhet. När vi tar del av dessa nyheter upplever vi att området känns otryggt, trots att det kanske egentligen är tryggt. Kroppen har svårt att göra skillnad på otryggheten som kommer från en faktiskt farlig miljö och den känsla av otrygghet vi får av att läsa nyheterna. Brottsskildringar signalerar fara och då reagerar kroppen med ett stresspåslag som förbereder oss för att kunna hantera faran, oavsett om den finns där eller inte, säger Siri Helle, psykolog och expert på stress vid Psykologifabriken, i ett pressmeddelande.

Att bo i ett tryggt land innebär alltså inte nödvändigtvis att invånare känner sig trygga. En av de grupper i Sverige som känner sig minst trygga är unga kvinnor, visar ”Svenskarna och Trygghet 2017”, en rapport framtagen av hemlarmsföretaget Verisure i samarbete med Kantar Sifo. Inte ens varannan ung kvinna uppger att de känner sig helt trygga i sitt närområde, och de oroar sig mer än dubbelt så mycket för inbrott jämfört med gemene svensk. Rapporten visar även att unga kvinnor är mer benägna att skydda sig. Bland annat uppger unga kvinnor i högre utsträckning att de kan tänka sig ha ett inbrottslarm (40 procent jämfört med genomsnittet 37 procent) och säkerhetsdörr (55 procent jämfört med genomsnittet 41 procent).

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det upplever mer än varannan ung kvinna att de inte känner sig helt trygga i sitt hem och närområde. Trygghetsåtgärder som inbrottslarm och säkerhetsdörr ser vi stärker trygghetskänslan men det är också viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Här känner sig Sveriges kvinnor tryggast respektive minst trygga:

Topp 5 län där kvinnor känner sig tryggast:
Gotland: 82 procent känner sig trygga
Västernorrlands län: 78 procent känner sig trygga
Jönköpings län: 75 procent känner sig trygga
Västerbottens län: 74 procent känner sig trygga
Östergötlands län: 72 procent känner sig trygga

Topp 5 län där kvinnor känner sig minst trygga:
Kronobergs län: 56 procent känner sig trygga
Södermanland län: 59 procent känner sig trygga
Uppsala län: 58 procent känner sig trygga
Gävleborgs län: 60 procent känner sig trygga
Stockholms län/Västmanlands län: 61 procent känner sig trygga

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load