Bild: Andreas Åsenheim

Här är vanligaste ursäkten vid plankning

I slutet av förra veckan var Östgötatrafikens kontrollanter ute på kontroller bland spårvagnarna i Norrköping. Östgötatrafikens kommunikationschef berättar vilken ursäkt som är vanligast bland de som blir ertappade.

 

Om en resenär saknar giltig biljett alternativt inte betalat rätt pris för resan, har trafiktjänsteman rätt att avvisa de från fordonet, uppger Östgötatrafiken på sin hemsida. I slutet av förra veckan syntes flera kontrollanter i en och samma inspektion.

– Vi har löpande kontroller hela tiden, då är de inte så många på samma plats, utan sprider ut sig. Sen har vi så kallade storkontroller, då är det flera samtidigt som kontrollerar alla som sitter i spårvagnen, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Eva berättar också vilket som är den vanligaste ursäkten. Och det är inte att folk åker utan biljett.

– Den vanligaste är att folk har försökt att åka på ungdomsbiljett trots att de är över 26 år. Andra vanliga ursäkter är att man inte hunnit ladda på en ny reskassa, eller kortet är här nånstans i väskan.

Deras siffror visar att ”fuskåkandet” uppgår till ca 5% i Norrköping och 2,5 % i Linköping.

– Förklaringen till den stora skillnaden är att på spårvagnarna i Norrköping sitter föraren innanför en glasvägg och inte kan ha samma kontakt med resenärerna, speciellt inte de som kliver på i dörrarna långt bak. På bussarna ska kunderna kliva på fram och passerar då föraren, säger Eva Jylltorp.