Pressbild

Här ska barn som utsatts för brott få hjälp

På fredag är det dags att inviga Barnahus Norrköping på Odalgatan. Här ska barn som utsatts för brott sättas i centrum och Barnahuset bli deras fasta punkt i kontakten med myndigheter och andra aktörer. Det är en efterlängtad invigning.

– Vi har väntat på det här i många, många år så vi är jätteglada att vi äntligen är framme vid detta, säger Åsa Karlsson som är verksamhetschef på socialkontoret i Norrköping.

Tanken med ett Barnahus är att skapa en trygg miljö runt barn som misstänks vara utsatta för övergrepp och att barnet ska slippa slussas runt. Här samlar man myndigheter och andra aktörer under ett tak och låter barnet vara i centrum i utredningsprocessen. Barnet ska heller inte behöva upprepa sin berättelse för flera personer i onödan.

– Vi har väntat på länge på att Barnahus Norrköping ska starta, så nu är jag jätteglad. Detta kommer att innebära att vi kan möta barn i utsatta situationer på ett tryggare och bättre sätt, säger Eva-Britt Sjöberg (KD) ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun.

När nu Barnahus Norrköping startar sker det i samverkan mellan kommunerna i östra Östergötland, Region Östergötland, Polisen och Åklagarmyndigheten – alltså samtliga aktörer som kallas in när en anmälan om våld eller sexuella övergrepp kommit in till polisen eller till socialtjänsten.

Barnahus Norrköping har sitt upptagningsområde i Östra Östergötland – alltså Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping. För barn i de västra länsdelarna finns redan ett Barnahus i Linköping.

Invigningen är på fredag, i lokalerna på Odalgatan 19.

– Invigningen av lokalerna sker den 8:e i inredda men i övrigt tomma lokaler. Verksamheten startar i januari, säger Åsa Karlsson.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load