Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket. Bild: Andreas Schander

Hård kritik mot yrkesförare: Värsta trafiksyndarna

Förra året blev ett mörkt år på de svenska vägarna som skördade 325 liv. Siffran oroar Trafikverkets generaldirektör som nu riktar hård kritik mot alla fartsyndare.

– En viktig del handlar om hastighet, där har vi ingen bra utveckling och vi skulle kunna spara 100 liv om året om alla höll hastigheten, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket.

Under konferensen Transportforum som inleddes under onsdagen presenterades antalet omkomna i trafiken för 2018 och siffran med 325 döda i vägtrafiken förra året är den högsta på flera år.

– Det är viktigt att vi gör åtgärder för att rädda fler liv, det är en utmaning att klara målet men vi behöver satsa mer på trafiksäkerhet, säger hon.

Hon presenterade statistik vilka förare som bryter mot hastighetsbegränsningen och det är den tunga trafiken som sticker ut mest. Mätningar visar att 70 procent av förare i den tunga trafiken kör för fort. MC-förare bryter mot hastigheten i 60 procent av fallen och av personbilsförarna är siffran 55 procent.

– Vi kan arbeta med att mittseparera och anpassa vägar men det räcker inte, vi måste anpassa oss efter hastigheten, säger Lena Erixon.

2018 blev ett dystert trafikår i Sverige:

Dystert trafikår i Sverige – antalet omkomna högsta på flera år