Hon ska gå från Åby till Kiruna – på 180 dagar

Snart ska Carla Cat Carlsson ge sig ut på sitt livs promenad. Hon ska gå från Åby den 11 november klockan 11.00 och beräknas komma fram till sitt mål 180 dagar senare.

– Jag ska gå till Kiruna. Det är 170 mil och vandringen kommer att ta 26 veckor, eller 180 dagar plus minus någon dag, säger Carla Cat Carlsson.

Hon har länge haft en dröm – hon vill resa till världens alla kalla hörn – men begränsas av olika handikapp. Hon har bland annat problem med balans, tidvis minskad orienteringsförmåga, grav närsynthet, ljus- och värmekänslighet samt kronisk smärta. Lägg därtill att hon, i juni, genomgick en större magoperation.

Men drömmen fanns där och att genomföra en vandring i Sverige, på en i förväg planerad rutt, blev ett nog så äventyrligt alternativ.

– Jag vill, med min knasiga dröm, inspirera andra samtidigt som jag gör det för att samla in pengar till hjärnforskningen, säger Carla Cat Carlsson.

Noggrann planering och mycket packning. Foto: Monica Bergström

Planeringen av detta äventyr startade för tre år sedan.

– Det har handlat om träning, läkarkontakter, kontakter med försäkringskassa och sponsorer. Men också samtal med Transportstyrelsen och diverse länsstyrelser för att kunna planera min rutt.

– Jag bryter inte mot några lagar eller regler men jag har fått uppmaningar om att vara väldigt försiktig när det gäller trafiken. Sträckan Norrköping–Västerås blir det tyngsta sträckan när det gäller trafik, säger Carla Cat Carlsson och nämner att både reflexspray och en rejäl pannlampa finns med i packningen.

Packningen ja …

Carla Cat Carlsson berättar att hennes handikapp gör att hon har betydligt tyngre packning än traditionella äventyrare.

– Jag har 60-65 kilo på pulkan och när jag kommer till snön och lägger hjulen i lasten så ökar den med runt 10 kilo. Och i ryggsäcken bär jag 10-15 kilo.

På vägen finns 15 depåer inplanerade – depåer för påfyllning av mat, mediciner och diverse annat som kan behövas.  Förnödenheterna kommer att skickas till en poste restante-adress cirka en vecka innan planerad ankomst till orten.

Vad blir din största utmaning?

– Ström, hälsa och väder, säger Carla Cat Carlsson.

– Jag kommer att behöva ström till min utrustning. När det gäller min hälsa så är det bråck jag opererade i juni mitt största problem för börjar det puta ut måste jag in till akuten direkt.

– Men vädret är min största oro just nu. Man vill inte bli nerkyld och det ser dystert ut för starten, det ser ut att bli varmt och det ökar risken för regn och fukt. Kyla är inget problem – det klarar min utrustning.

Delar av packningen.

Den första etappen går till Sundsvall och den ska Carla Cat Carlsson nå innan jul. Den andra etappen går till Haparanda och den tredje etappen går till slutmålet – Kiruna.

– Jag startar med att gå två mil om dagen. Det är en stor utmaning för mig men det är också mitt sätt att uppmuntra andra till att göra saker de drömmer om.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load