Foto: Andreas Schander

Hur länge är man nazist?

Den här veckan funderar Jerry Prütz på hur länge man ska sona en ungdomssynd, ett avtjänat straff och att man burit sig illa åt någon gång i sin ungdom…

Förra veckan dog Ingvar Kamprad, mannen, myten och legenden. Mycket av det som han stod för hade han på ett småländskt och knipslugt sätt skapat själv. Det är dock inte att tvivla på att han verkligen var Ikeas själ och hjärta.

I sin ungdom var han anhängare av Hitler och nazismen och han upphörde inte efter andra världskrigets slut utan han har setts sympatisera med Per Engdahl och hans nysvenska rörelse så sent som 1950.

Efter att han avslöjats som nazist på 1990-talet gjorde han avbön, nazism är helt enkelt inte bra för affärerna och alla som har deltagit i historielektionerna under grundskolan förstår att det är en mycket dålig idé att bli nazist. Nog om detta.

Det är alltså närmare 70 år sedan Ingvar Kamprad hade något med nazism att göra, han gjorde avbön och ånrgade sig. Det finns inga skäl att tvivla på det även om man aldrig riktigt kan veta om han fortfarande och intill sin död var nazist eller inte. Vi får helt enkelt lita på hans ord. Men det reser en intressant fråga – hur länge är man svaret skyldig för det man en gång i tiden gjort, sagt eller tyckt?

Har man inte rätt att ändra sig, byta åsikt och inse att ”det där var ju väldigt dumt gjort”? Jag tycker nog det och jag tycker att alla har rätt till både en andra och tredje chans. Annars blir livet ganska meningslöst och man lär inte av sina misstag.

Ta den utmärkta organisationen KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) där före detta straffade träffas och försöker att anpassa sig till ett liv utanför murarna och bortom brottslighet, som exempel. Om de före detta brottslingarna inte skulle sonat sina brott eller ångrat vad de gjort, hur skulle de då kunna gå vidare och leva med sig själva?