IT-kaos hos Regionen

Region Östergötland har just nu stora IT-problem. Patienter skickas hem från länets vårdcentraler och det är mycket svårt att komma fram till Regionens växel.

Den gångna helgen genomfördes en uppdatering av journalsystemet Cosmic. Denna verkar inte ha fungerat särskilt tillfredsställande och det är problemen med journalerna som uppges vara grundorsaken till IT-kraschen, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Svårigheterna att nå Regionens växel tros emellertid bero på att väldigt många just nu vill komma i kontakt med vården, som en följd av problemen med journalsystemet.

Störningarna påverkar hela sjukvården och Region Östergötland har etablerat en regional sjukvårdsledning som är i stabsläge.

Arbete med felsökning och åtgärder pågår men det är ännu oklart när felet kan vara avhjälpt och systemet åter i normal drift.

Delar av den planerade vårdverksamheten har fått dras ner under dagen. Dessutom kan det vara svårt att komma fram per telefon.

– Det går att arbeta i journalsystemet i begränsad omfattning, men går långsammare än normalt, vilket verksamheterna tillfälligt fått anpassa sig efter. Vi arbetar för att minimera driftstörningarnas påverkan på patienterna, säger överläkare Thomas Muhr, objektägare för patientjournalsystemet, i ett pressmeddelande.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load