Foto: Jerry Prütz

Källarmänniskor intar Mirum

Den fria teatergruppen Norrköpings teaterkompani intar nu Mirum Galleri och spelar två pjäser under rubriken “Källarmänniskor”. Olof Rasch, konstnärlig ledare och Peter Löfquist, centrumchef, är glada över det nya samarbetet.

Visst har Olof Rasch och resten av Teaterkompaniet en tanke om att ta kulturen ut i förorten och närmare folket. Kanske verkar det som en tanke att då rubriken ” Källarmänniskor – två föreställningar om mörker och hopp” passar extra passande när den tar upp ämnen som utanförskap och självhat. Två ämnen som är brinnande aktuella i dagens Sverige.

– Vi har premiär nästa torsdag, den 23 november och spelar sedan december ut. Kanske blir det förlängt till januari, berättar Olof Rasch, som inte bara är konstnärlig ledare för gruppen utan även står för både regi och bearbetning av de båda pjäserna “Lazaros” och “Slutförvar”.

I “Lazaros” möter publiken en ung man som fastnat i en destruktiv känsla av maktlöshet, av att vara varken bäst eller sämst, av att inte förstå sin plats i hierarkin, av att sakna mål och riktning. Han flyttar ner i källaren, med sin dator och en envis mamma som enda sällskap. “Lazaros” är skriven av journalisten och krönikören Erik Wallsten som har gör sin debut som dramatiker.

I “Slutförvar” träffar publiken tre medelålders män som alla fastnat i olika grader av cynism, elakhet, likgiltighet och hopplöshet. De ser tillbaka på varsitt misslyckat liv, men utan vilja eller förmåga att ta eget ansvar för det mörker de hamnat i. “Slutförvar” bygger på utdrag ur Fjodor Dostojevskijs “Anteckningar från ett källarhål” och delar av Albert Camus “Främlingen” samt en nyskriven text av Erik Wallsten.

– Vi här i Mirum galleria försöker att ha olika kulturella arrangemang och vi har samarbetat bland annat konstmuseet, berättar Peter Löfquist, som är centrumchef. Han fortsätter:

– Jag tycker det är ett väldigt bra att Olof tog kontakt med mig och ville spela teater här en av våra tomma lokaler. Det är verkligen jättespännande, poängterar centrumchefen och Olof Rasch håller med samtidigt som han berättar att startsträckan varit väldigt kort, bara två månader från ax till limpa, som man brukar säga.

??

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load