Erik och Lotta är julvärdar i SVT Foto: pressbild/Janne Danielsson, SVT

KLART: De blir årets julvärdar i SVT

I dag blev det offentligt vem, eller i det här fallet vilka, som kommer tända ljuset och fira julafton med tv-publiken i SVT . I år föll lotten nämligen på två personer – mångsysslarna och matentusiasterna Erik Haag och Lotta Lundgren.

Det är faktiskt  första gången någonsin som ett par tänder det magiska ljuset i julstudion.

Både Erik och Lotta har förekommit i många andra och olika sammanhang i tv, men de tycker att uppdraget som julvärdar i SVT känns som något alldeles extra.

– Jag gillar tanken på att väldigt många människor gör samma sak samtidigt, alltså knäpper på Kalle Anka klockan tre på julafton. Det finns en form av gemenskap i det som jag hejar på, säger Erik Haag, i ett pressmeddelande.

I många år höll Bengt Feldreich och sedan Arne Weise i traditionen, men sedan 2003 är det olika personer som fått presentera julaftonens tablå. Julaftonskvällen följer av tradition ett ganska strikt schema med Kalle Anka, Karl Bertil Jonsson och Kan du vissla Johanna. Och i år råder det inga undantag på den punkten. Men däremellan finns det tid för julvärden, eller i det här fallet julvärdarna, att sätta sin prägel på kvällen.

– Det kommer till stor del handla om sådant som jag gillar att prata om, nämligen maten vi äter den här speciella dagen på året, berättar Lotta Lundgren.

Om valet av årets julvärdar säger Lena Glaser, programdirektör för allmän-tv på SVT:

–  Erik och Lotta är mycket omtyckta av publiken bland annat för att de är så bra på att berätta historier både om dåtid och nutid. De kan fängsla publiken, oavsett ålder, varifrån man kommer, eller om man kan mycket eller lite om den svenska historien. Vi tror att Erik och Lotta kommer att kännas som ett härligt sällskap på julafton.

Lotta Lundgren och Erik Haag har tidigare gjort tv-serierna Landet brunsås (2010 – 2011), tre säsonger av Historieätarna (2012-2016) som vann Kristallen 2013 och julkalendern Tusen år till julafton (2015). Med den nya serien: Bye bye Sverige (premiär 7 dec i SVT) kommer de att utforska livet som emigranter runt förra sekelskiftet.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load