Foto: Norrköpings kommun

Kommuntjänstemän inspärrade i tre dygn

Uppdraget: ta reda på hur människor reagerar i en krissituation. Följden: bli instängd i tre dygn!

Hur reagerar personer som blir avskärmade från omvärlden vid en krissituation? Det ska Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun, och Nina Öberg, beredskapssamordnare i Finspångs kommun, ta reda på. De ska nämligen bli inlåsta i ett hus i tre dygn.

I 72 timmar ska de vara strandsatta i ett hus utan el eller rinnande vatten. Där testar de om rekommendationerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller i skarpt läge och delar i realtid med sig av sina erfarenheter till invånare i hela landet.

– Vi vill skapa ett samtal i soffor och runt köksbord om vad det innebär rent konkret att förbereda sig för en krissituation. Det behöver inte vara så dramatiskt utan är mer en fråga om att i förväg fundera kring vad som kan vara bra att tänka på för just mig i min situation, säger Richard Tjernström i ett pressmeddelande.

På onsdag påbörjas projektet i ett hus långt ute på landet. Då träder de in i ett scenario där en allvarlig samhällsstörning har slagit ut flera viktiga funktioner i samhället och de är fast på en plats där de måste klara sig utan el och rinnande vatten. De kommer regelbundet att dela med sig av sina upplevelser via webb, Facebook och Instagram. Allmänheten kan även att ställa frågor gällande beredskap under hashtaggen #72timmarstestet.

– Det tuffaste blir nog kylan och ovanan att klara sig utan någon större kontakt med omvärlden. Jag ser det som en stor vinst att få möjligheten att prova på det här under 72 timmar. Det är ju saker jag ska rekommendera och tipsa våra invånare om, och efter testet kan vi verkligen säga vad som fungerar bäst, säger Nina Öberg i ett pressmeddelande.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load