Temabild: Pixabay Temabild: Pixabay

Kraftigt sänkta kostnader med hyrläkarstopp

Hösten 2015 blev det i princip stopp för inhyrd personal i den östgötska vården. Nu visar en kartläggning att beslutet sänkt kostnaderna för hyrläkare och hyrsköterskor med närmare en fjärdedel. Det betyder bland annat fler läkare och specialistsjuksköterskor under utbildning i vården.

Att många landsting och regioner har problem med skenande kostnader för hyrläkare och hyrsjuksköterskor är väl känt. I Östergötland håller man dock på att vända trenden.

Sedan lite drygt två år tillbaka är det i princip stopp för hyrpersonal i den östgötska vården. Sedan i september 2015 har man fasat ut inhyrd personal, samtidigt som man fasat in fler AT- och ST-läkare och inrättat fler utbildningstjänsten för sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor. Det betyder att den som söker vård i Östergötland i högre utsträckning än tidigare, vårdas av läkare och sjuksköterskor som fortfarande är under utbildning.

Enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting – SKL – började Region Östergötlands kostnader för inhyrd personal minska sommaren 2016. Men det är inte förrän nu man tycker sig kunna börja tala om ett trendbrott.

Från januari till september i år har kostnaderna för inhyrd personal sjunkit med 23 procent i Östergötland. Det gör vårt län till ett av fyra, som lyckats sänka sina kostnader för hyrpersonal.

– Det är glädjande att se att vårt arbete med att göra oss oberoende av hyrpersonal ger resultat. Våra medarbetare i vården gör ett fantastiskt jobb. Nu gäller det att hålla i, säger regiondirektör Krister Björkegren i ett pressmeddelande.

– Egen anställd personal har ett stort värde. Det ger en högre vårdkvalitet och bättre kontinuitet för patienterna. Det blir bättre både för patienterna och för vår egen arbetsmiljö, avslutar han.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load