Bilden visar en verklig händelse när en inbrottstjuv är inne i en villa. Bilder: Verisure

Larmbolaget: Bovarnas skräck – får dem att fly

Var femte villainbrott sker när folk är hemma men för att avskräcka förövaren finns flera knep som skrämmer slag på tjuven.

– De blir livrädda och flyr när vi går in med en röst och säger att polisen är på väg, säger Theres Lakso kommunikationschef på Verisure.

De nya lösningarna mot inbrottstjuvarna utvecklas hela tiden och under pågående brott går larm till larmbolaget som då kan koppla upp sig och ta bilder på förövaren. Dessutom kan operatören välja att ta upp ljud från inbrottet för att samla bevis.

– Vi kan gå in med en röst och säga att tjuven fotograferas och att polisen är på väg, då blir de oftast väldigt förvånade och livrädda.

Det görs hela tiden avvägningar, enligt Verisure sker var femte inbrott när villaägaren är hemma. Därför är det säkrast att försöka avskräcka tjuven direkt och få den bort därifrån så fort som möjligt om operatören vet att det är någon hemma. Det minskar också skadorna. Men ibland kan det ske en tyst övervakning för att samla bevis.

– Precis, vi kan välja att endast ta bilder och spela in inbrottet, det kan ske samtal mellan tjuvarna som blir viktiga bevis, säger Theres Lakso.

Under ett villainbrott i Vreta Kloster för en dryg månad sedan kunde polis larmas mot platsen efter att en larmoperatör såg det pågående inbrottet. en fräck inbrottstjuv slog till mitt på ljusa dagen men blev totalt överraskad när han fick polisen i hasorna ganska omgående.

En larmoperatör hade då sett hela händelseförloppet genom en kamera som fanns installerad i villan. Helt ovetandes om sin åskådare rotade tjuven runt i villan och begav sig sedan därifrån.

På polishuset i Linköping larmade samtidigt ledningscentralen ut en polispatrull efter att ha fått larm från larmoperatören. På vägen dit mötte polisen den flyende inbrottstjuven som då ställde sig på gaspedalen. Men i Ljungsbro tog biljakten stopp när den misstänkte sladdade ner i diket. Han greps direkt och misstänks nu för en rad brott.

– När larmet går tas en serie bilder och branschen utvecklas hela tiden, vi har till exempel en helt ny teknik som skrämmer tjuven redan vid pågående inbrott. Men tjutande ljud är inte alltid tillräckligt. Tjuven kan ibland fortsätta inbrottet och tänker att de hinner med ett snabbt inbrott, då kan det vara bra med bilder eller att vi går in med röster och berättar att polisen har larmats, Theres Lakso.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load