Foto: Pixabay

Läskickar vill få unga att läsa och idrotta längre

Nu satsas det stort på det läsfrämjande projektet Läskickar! i hela Östergötland. Ett sätt för idrotten att bedriva läsfrämjande insatser för ökad jämställdhet och längre idrottande.

Läsfrämjande insatser inom idrott och fritidsgårdar hos barn och ungdomar är nödvändigt för att öka intresset för berättelser i böcker, stärka kunskaper genom läsning och att få ökat ordförråd.

Ordförrådet hos en genomsnittlig 17-åring är på 15-17 000 ord och i vuxen ålder krävs kunskap och ett ordförråd på 50 000 ord för att klara universitetsstudier och avancerade arbeten enligt forskning.

Samtidigt visar siffror från regionsbiblioteken att den frivilliga läsningen avtar markant vid tolv års ålder, liksom lagidrotten tappar många aktiva barn och ungdomar mellan tolv och femton år enligt Riksidrottsförbundet.

I Sverige saknas böcker inom idrotten för just målgruppen tjejer mellan 6 och 19 år, vilket Läskickar nu uppmärksammar och vill ändra på.

Kvinnliga förebilder har saknats

Idrott och då kanske framför allt fotboll har skildrats mycket och man har inom Läskickar studerat olika medier sedan 1967 då den klassiska Åshöjdens BK publicerades.

– I allt som har getts ut är det väldigt få tjejer som får ta plats och inspirera andra tjejer till både läsning och idrottande, säger Jan Karlsson som är kommunikatör och samordnare för Läskickar.

Under 2013 så hände dock något när bland andra Linköping/Norrköping stod som värd för EM i fotboll för damer och Charlotte Rohlin berättade i en intervju för Jennifer Wegerup att hon som liten tjej saknade egna fotbollsförebilder i böcker för att som ung tro mer på sig själv som fotbollsspelare.

Nationella mål

Det hela har mynnat ut i flera böcker skrivna för barn och ungdomar av eller tillsammans med några av Sveriges mest framstående kvinnliga idrottare. Däribland Kosovare Asllani i Linköping FC som vann Diamantbollen på fotbollsgalan 2017.

Dessa böcker har inte bara inspirerat tusentals flickor att fortsätta att läsa och idrotta, utan inspirerade också Läskickar till att arbeta aktivt med läsfrämjandet i länets idrottsklubbar.

– Vi har nu arbetat fram ett koncept och en metod som vi ska prova på klubbar i Östergötland och förhoppningsvis få ett underlag vi kan använda på nationell nivå, säger Jan Karlsson.

Projektet har i år tilldelats 250.000 kronor av Kulturrådet och får ytterligare 100.000 kronor att använda i projektet av SISU idrottsutbildarna.