Från och med i dag finns Lina Limans bok Konsten att fejka arabiska ute i handeln. Det är en berättelse om hur det är att leva med autism.
Foto: Monica Bergström

Lina – om autism och om Konsten att fejka arabiska

I dag kommer Lina Limans bok Konsten att fejka arabiska ut i handeln.
– Boken handlar om autism, om vad autism innebär för mig och vad det innebar för mig att få en diagnos, säger hon.

Lina Liman jobbar som journalist och översättare. För fem år sedan fick hon en diagnos som förändrade hennes liv och hennes sätt att se på sig själv och andra. Då föddes också ett behov av att förklara saker och ting för personer i hennes omgivning.

– Jag mäktade inte med att prata med alla om det här så jag skapade en lösenordsskyddad hemsida. Sedan gav jag lösenordet till de jag ville skulle få veta, säger Lina Liman.

Sedan har det rullat på och idén om att skriva en bok om tog fart. Lina skickade in en synopsis och lite annan text till ett förlag som snabbt hörde av sig och var intresserade. Förläggarna var väldigt på och skrivandet gick bra.

– Men när det sedan skulle avgöras tyckte förlagsrådet ändå inte att boken passade deras utgivning. Då hade jag inte kommit jättelångt i skrivandet men idén var klar, säger Lina Liman.

– Sedan fick jag på olika vägar kontakt med en kvinna som var förläggare på Bonniers och jag skickade in det jag hade till henne. Hon kunde inte säga ja eller nej men hon var ändå så pass intresserad att vi fortsatte att samarbeta. Sedan, i juni 2015, plingade det till i mejlen …

Då var det en annan förläggare på Bonniers som ringde och ville att Lina Liman skulle komma till Stockholm för ett möte. Vad detta skulle handla om sades aldrig.

– Där på mötet fick jag veta att “vi tror jättemycket på det här och vi vill ge ut boken”. Det var helt overkligt.

Sedan tog det stora arbetet vid. Lina fick både förläggare och redaktör och i slutskedet av skrivarbetet kom även korrekturläsare och en faktagranskare med i arbetet.

Faktagranskaren var en psykolog med autism som specialitet och hennes omdöme om boken var det bästa beröm Lina Liman kunnat få.

– Hon skrev att det här är en jätteviktig bok. Dels för att det är en bok skriven av en kvinna som fått diagnosen i vuxen ålder men också för att den beskriver hur svårt det kan vara, inte minst för psykiatrin, att upptäcka de svårigheter det innebär. Det omdömet var en fantastisk bekräftelse.

I dag finns i alla fall boken i handeln. Att den är personlig och bitvis väldigt självutlämnande är inget som på något sätt stör Lina Liman. Snarare tvärt om.

– Jag vill inte hymla med något. Jag tycker inte heller att det känns farligt att berätta personliga saker, jag tror snarare att det är bra att vara öppen, att det kan hjälpa andra.

– Boken handlar om mig, om vad autism innebär för mig och vad det innebar för mig att få en diagnos. Då måste jag vara personlig, säger Lina Liman.

Boken ges ut av Albert Bonnier förlag.