Norrköpings tingsrätt. Foto: Monica Bergström

Lurade bilägare – döms till feta skadestånd

312 000 kronor. Det ska två unga män från Norrköping betala i skadestånd till 15 personer de lurat till sig begagnade bilar från.

Skadestånd blir straffet för de två ynglingarna, 19 och 21 år gamla, sedan de under en längre tid utretts av polis och åklagare för ett stort antal fräcka bilbedrägerier.

Killarna har besökt ett stort antal personer i olika delar av landet som alla annonserat ut begagnade bilar till försäljning. Genom att visa upp banköverföringar som sedan i sista stund dragits tillbaka, eller som gjorts från konton som saknat täckning, har de lyckats lura 15 av säljarna att lämna ifrån sig sina bilar till dem.

Bilarna har duon sedan sålt vidare. Pengarna de tjänat säger de sig ha behövt för att köpa knark och betala narkotikaskulder till personer de känt sig hotade av.

I åtalet mot männen, som väcktes för en tid sedan, ingick även andra brott – stöld, narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

När de två bedragarna nyligen ställdes inför rätta erkände 19-åringen samtliga gärningar, medan hans två år äldre kamrat bara erkände några av de brott han anklagades för.

Brotten de unga männen begått kan ge fängelse. Men Norrköpings tingsrätt valde att döma dem till skyddstillsyn kombinerad med särskild behandlingsplan istället.

Utöver det straffas 19-åringen och hans 21-årige kumpan med 201 407 respektive 102 177 kronor i skadestånd till brottsoffren.

Det uppger nt.se (betalvägg).