24-åringen, till vänster bedöms skyldig för dubbelmord. Till höger Henrik Lindblom, försvarsadvokat. Tecknare: Vikky Schander

Morddomen kan komma att överklagas

Igår befanns den 24-årige Mullsjöbo som åtalats för sommarens dubbelmord utanför Mantorp, vara skyldig till mord. Strax efter att beslutet tillkännagetts, deklarerade mannens försvarsadvokat att han anser att den väntade domen bör överklagas.

Det var igår som 24-åringens advokat Henrik Lindblom sade sig stå beredd att överklaga en fällande dom mot 24-åringen.

– Det här är den typen av mål som ska prövas i högre instans, så jag förutsätter att det kommer att överklagas om han nu fälls för mord i två fall, sade Lindblom igår till SVT Nyheter. Samtidigt poängterade han att hans klient fortsätter neka till mordanklagelserna.

Innan domen faller ska dock den åtalade 24-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I den ska ett antal experter bedöma om han led av en allvarlig psykisk störning när dubbelmordet begicks.

En stor rättspsykiatrisk undersökning tar i normalfallet fyra veckor, om den som är föremål för undersökningen sitter häktad. I annat fall kan den ta längre tid. Under de veckor utredningen pågår, studeras den misstänkte dygnet runt och hans liv och person kartläggs, in i minsta detalj.

Undersökningen utförs av ett team, bestående av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal. Den brottsmisstänkte undersöks genom samtal, observationer och tester. Utredningsteamet studerar även den misstänktes sjukjournaler och underlag man hämtar från exempelvis Kriminalvården, Migrationsverket och socialtjänsten. Det händer också att anhöriga intervjuas.

Det finns två undersökningsenheter som genomför rättspsykiatriska undersökningar i Sverige – en i Stockholm och en i Göteborg. De utreder varje år cirka 500 personer. Knappt hälften av dem överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Den som, i lagens mening, lider av en allvarlig psykisk störning, kan inte dömas till fängelse. Visar den rättspsykiatriska undersökningen däremot, att 24-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning när dubbelmordet begicks, riskerar han att dömas till lagens strängaste straff – livstids fängelse.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load