Bild: Pixabay

Nästan hälften av Norrköpings barn är dåligt rustade för brand

Nu ökar risken för julbränder. Var fjärde svensk har någon gång glömt att släcka levande ljus. Majoriteten av svenskarna vet vad man ska göra om det börjar brinna. Östgötska barn är dock sämre rustade för brand än riksgenomsnittet.

Varje år omkommer ungefär 110 svenskar i någon av de 24 000 bostadsbränder som årligen utbryter i vårt land. December är den månad på året då risken för brand i hemmet är störst.

Fem procent av östgötarna har någon gång haft en brand i sitt hem. I vart femte av fallen (20 procent) saknades brandvarnare eller brandlarm i bostaden.

Glömska vanlig brandorsak

Många av de så kallade julbränderna orsakas av slarv och glömska med koppling till julstöket. Sämst på brandsäkerhet i juletid verkar föräldrar med barn i åldrarna 7-12 år och unga vuxna vara.

Av föräldrarna har var tredje (31 procent) någon gång glömt att släcka levande ljus innan de lämnat rummet.

Samtidigt har var femte svensk (20 procent) i åldrarna 18-29 år någon gång glömt en spisplatta på när de lämnat köket. Det är betydligt mer än genomsnittet för riket – 14 procent. I åldrarna 65-74 år har bara 8 procent glömt spisen på.

Det visar undersökningen Svenskarna och trygghet 2018, som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av larmoperatören Verisure.

Barnens kunskaper sämre

Enligt undersökningen anser drygt 8 av 10 svenskar ha god kunskap om vad man ska göra om det börjar brinna. 7 av tio barn vet också hur de ska agera. I Östergötland säger dock bara sex av tio föräldrar sig vara säkra på att deras barn vet vad de ska göra om en brand skulle utbryta.

Allra mest brandsäkerhetsslarvar dock svenskarna med sina mobiltelefoner och surfplattor. Trots att många bostadsbränder orsakas av överhettade laddare uppger 87 procent av svenskarna att de låter sina mobiler och ”paddor” stå på laddning medan de sover.

 

Så slarvar svenskarna med brandsäkerheten:

  1. Laddat telefonen/surfplattan på natten: 87 %
  2. Glömt släcka levande ljus när man lämnat rummet/hemmet: 23 %
  3. Glömt spisplattorna på när man lämnat rummet/hemmet: 14 %
  4. Lämnat lock-/plattången på när man gått hemifrån: 3 %

Källa: Svenskarna och trygghet 2018