Bild: Pixabay

Norrköping tappar i skolranking

Nu står det klart vilka som är Sveriges bästa skolkommun. Rankingen baseras på en undersökning som Lärarförbundet genomför och Norrköping tappar jämfört med förra året.

Lärarförbundet har nu släppt sin årliga skolranking som inkluderar alla 290 kommuner i Sverige. Norrköpings kommun kommer på plats 186 i år. Detta är ett tapp jämfört med förra året då kommunen rankades på 173:e plats. Vellinge kommun är bäst i Sverige och Vadstena kommun är trea av alla kommuner i hela Sverige, det innebär att de är bäst i Östergötlands län. Norrköping är rankad som nummer 10 utav 13 kommuner i Östergötlands län.

Lärarförbundet lyfter lärartätheten och friska lärare som Norrköpings kommuns styrkor. Det som drar ned helhetsbetyget är andelen som klarar gymnasiet på tre år och lärarlönerna.

– Det är klart att jag gärna hade sett att vi skulle ha klättrat i placering i Lärarförbundets ranking över bästa skolan i landet. Det är många parametrar som vägs samman i denna ranking och områden som ökad likvärdighet, andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år och ökade lärarlöner måste vi självklart fortsätta arbeta för. Även om jag inte är nöjd med vår ranking så finns områden som jag gläds åt att vi lyckats förbättra som resultaten i grundskolan, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.