Foto: Pixabay

Norrköpingsskola får inte kräva uniform

På friskolan Nordic International School i Norrköping är det skoluniform som gäller. Det gillar inte Skolinspektionen och kräver att skolan ändrar reglerna.

Under hösten kom en anmälan om att friskolan Nordic International School har ordningsregler för vilka kläder eleverna ska ha.

Skolinspektionen har gjort en tillsyn i ärendet och anser att kravet på skoluniform strider mot skollagen. Skolan måste nu ta bort kravet och beslutet går inte att överklaga.

– Det finns nästan 4 900 grundskolor i Sverige. Det finns en som tillhandahåller skoluniform. Det är ju inte dom som inte vill ha skoluniform som går här. Jag tror att det är en liten chock för Sverige att någon kommer och gör något lite annorlunda. Svensk skola är inte van vid att man gör annorlunda, alla ska helst göra samma sak. Och så ska vi helst ha samma resultat. Jag gillar inte riktigt det, säger skolans vd Christine Karmfalk till SVT Öst.

– Det vi har kommit fram till är att man i skolan inte kan ha särskilda ordningsregler som handlar om hur man klär sig, utan det är var och ens frihet att klä sig som man vill i en skola, säger Maria Sundqvist, avdelningschef på Skolinspektionen, till SVT Öst.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load