Nu går startskottet för Ostlänken

Frågan har stötts och blötts. I åratal har det pratats om Ostlänken och Kardonbanan som ska utgöra startskottet för det enorma järnvägsprojektet. I morgon är det äntligen dags att sätta spaden i jorden för bygget.

Ceremonin, som hålls i Lindens köpcentrum i Norrköping, inleds klockan elva på förmiddagen, med att Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S) och Reidar Svedahl (L), tar det allra första spadtaget till bygget av Kardonbanan – den nya godsjärnväg som ska bana väg för anläggandet av Ostlänken.

På plats finns även andra företrädare för Norrköpings kommun, som kan berätta mer om Ostlänken och om Norrköpings framtid. Alla som vill är välkomna att ställa frågor

I förrgår, den åttonde november, slöt Trafikverket ett avtal med Norrköpings kommun om gemensam planering av Ostlänken och förprojektering en upphöjd järnvägsanläggning för Norrköpings nya resecentrum.

På måndag, den 13:e november, signeras ännu ett viktigt avtal.

Då kommer infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Norrköping tillsammans med Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon för att vara med när samtliga Ostlänkskommuner, region Östergötland och Landstinget Sörmland ingår avtal med Sverigeförhandlingen om medfinansiering, ökat bostadsbyggande, stationsläge samt genomförande och ansvar.

Kontraktsskrivningen innebär bland annat att kommunerna åtar sig att bygga 55 000 nya bostäder och medfinansiera ostlänken med drygt en halv miljard – eller 525 miljoner kronor. Det högtidliga undertecknande sker som en programpunkt på ett eftermiddagsseminarium om invigningen av Kardonbanan, som ska hållas i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping under måndagseftermiddagen.

Medverkar gör:

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, Norrköping
Kristina Edlund (S) kommunstyrelsens ordförande, Linköping
Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande, Nyköping
Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, Södertälje
Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande, Trosa
Mats Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, Östergötland
Monica Johansson (S), ordförande landstingsstyrelsen, Sörmland
Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson, Sverigeförhandlingen

Under måndagsförmiddagen kommer ministern och generaldirektören även att få möjlighet att titta närmare på Kardonbanans framtida sträckning och vara med om en symbolisk rälsläggning vid Pampushamnen i Norrköping.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load